Krönika
Fyra nya sätt att tjäna pengar på batterier
Ett villabatteri förväntas hålla i åtminstone tio år. Långt innan den tiden löpt ut kommer det att finnas fler sätt att tjäna pengar på det.
CheckWatt var tidigt ute som aggregator av stödtjänster och har idag en klar ledning på den här marknaden. Fjolårets ersättningsras har inte fått företaget att kasta in handduken. I stället pågår arbetet för fullt med att hitta nya intäktskällor för kunderna.
– Vi tror framför allt på lokala flexibilitetsmarknader som en stor kommande intäktskälla för batteriägarna. Här i Göteborg har vi 500 batteriägare som med vår hjälp kan hjälpa till att stötta Göteborgs och Mölndals energis elnät – och få betalt för den tjänsten. För de här elnätsbolagen har den lokala flexmarknaden inneburit att behovet av investeringar, säger Dan-Eric Archer, vd på CheckWatt.
Så såg lönsamheten ut för två år sedan:
Kort livslängd gör batterier olönsamma
Så ser lönsamheten ut just nu:
Efter stödtjänstraset – 8 krav för att tjäna pengar på batterier
Här är de fyra hetaste just nu:
1. Frekvensreglering via FCR-N
I Svenska Kraftnäts arsenal av stödtjänster är det framför allt frekvensbalanseringstjänsterna FCR-D upp och ner som genererat intäkter via aggregatorer som CheckWatt. En annan tjänst är FCR-N som nu alltmer lockar, men marknaden för den är hälften så stor som för FCR-D. Ersättningen här är högre men i takt med att allt fler aktörer intresserar sig för tjänsten väntas priserna sjunka och jämnas ut i förhållande till FCR-D.
2. Frekvensåterställning med aFRR och mFRR
Alltmer tongivande än FCR kommer de så kallade frekvensåterställningsreserverna mFRR och aFRR att vara. De har längre aktiveringstid och används i första hand för att hantera prognosfel under drifttimmen. Ersättningarna här ligger redan idag ibland högre än för FCR men potentialen framöver väntas öka avsevärt. Prognosfelen som triggar behovet av FRR hänger samman med att alltmer av elproduktionen är svår att förutspå, som för sol- och vindkraft. Därför bedömer Svenska Kraftnät att behoven av aFRR och mFRR kommer att tredubblas fram till 2026 och fortsätta att öka kraftigt fram till 2035. Längre sträcker sig inte prognoserna.
3. Köpa och sälja el – elhandelsarbitrage
Det här handlar om att buda ut batteriers kapacitet för laddning och urladdning direkt på spotmarknaden, liksom att sedan också kombinera med bud på intradagsmarknaden, alltså samma dag som kapaciteten behövs. På det här viset kan man faktiskt tjäna pengar utan att batteriet ens behöver laddas och laddas ur, genom att sälja en viss mängd el till högt pris på dagen före-marknaden och sedan köpa tillbaka den på intradagsmarknaden om priset går ner då.Att det här fungerar beror på att de som är balansansvariga på elmarknaden vill undvika obalanskostnader om de inte lyckas leverera vad de tidigare lovat. Risken för att så ska ske väntas öka i takt med att rörligheten ökar på elmarknaden i takt med utbyggnaden av sol- och vindkraft. I länder som Tyskland och Storbritannien är det här redan nu en betydande intäktskälla för ägare av energilager.
Efterkalkylen:
Jag har facit – allt betalt på sju år
4. Lokala flexmarknader
Det är inte bara Svenska Kraftnät som har behov av flexibilitetstjänster. I flera områden handlar också den lokala nätägaren upp flexibilitet. Som en följd av EU-lagstiftning och fortsatt elektrifiering väntas i stort sett alla elnätsbolag i Sverige behöva köpa upp lokal flexibilitet för att undvika dyra kostnader för att bygga ut elnätet.
CheckWatt har gjort pilotförsök med det här, på ett par lokala flexmarknader och direkt till elnätsföretag. Erfarenheten från dem visar att det går att räkna hem upp till 200 kr/kW per år om man kan ställa sitt batteri till lokalmarknadens förfogande endast under de 50-100 timmar om året som det är normalt att det finns behov i nuläget.Lokala flexmarknader kan ge enorma samhällsvinster. En studie som gjort på EU-nivå visar att flexibilitet i regionnäten kan minska investeringsbehovet med 27-80 procent. För Sveriges del har Sweco räknat ut att det planerade investeringsbehovet på 600 miljarder de kommande 20 åren kan minskas med i storleksordningen 180-480 miljarder.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen