Logga in

Förhandlingar om elektrikernas löner har startat – parterna har växlat krav

Publicerad
13 feb 2025, 05:00

Installatörernas avtalsrörelse har börjat. Arbetsgivare och fack har lämnat sina krav till varandra. 

Den första maj ska det nya Installationsavtalet vara klart. Nu har Installatörsföretagen, IN, och Elektrikerförbundet lämnat över sina yrkanden för vad det nya kollektivavtalet ska innehålla till varandra. 

Läs också:
Chefen och jag har olika syn på lönetrappan  – vad gäller?

Läs också:
”Inga seriösa firmor ligger på fackets minimum”

Facket går ut med att de vill ha 4,2 procents löneökningar, samma nivå som LO i stort. Henrik Junzell är förhandlingschef på Installatörsföretagen. När det handlar om lönerna väntar han på industrins normerande förhandlingar.

– Vi avvaktar industrins märke innan vi säger något mer om det. Nivån kommer inte att bli kontroversiell hos oss utifrån att vi uppfattar att även motparterna kommer att acceptera märket. Men däremot har industrin det tufft nu och där ligger parternas bilder av hur stora löneökningarna ska bli långt ifrån varandra, säger han. 

Vad kommer den här avtalsrörelsen att handla om utöver lönerna?

– Frågan om arbetstidsförkortning kommer att vara uppe på olika sätt i avtalsrörelsen. Men jag vill inte kommentera de fackliga kraven på det området än.

Vad är IN:s hjärtefråga den här gången?

– Vi har ett antal frågor som berör de mindre företagen och vi vill se att kollektivavtalet blir mer attraktivt även för småföretag, säger Henrik Junzell.

– Mindre företag behöver enklare regler för hur man lånar in annan personal och löser sin bemanning. Ett litet företag som är med på ett projekt som underentreprenörer och drabbas av sjukdomar eller annat behöver kunna ta in hjälp utifrån snabbt. Det är viktigt för dem att det finns ett system som är tydligt och enkelt.

Läs också:
Glöm extratimmar och servicebil – så stänger Stockholmshem kryphål i sitt ramavtal

Bland Elektrikerförbundets krav i övrigt finns bland annat att arbetsgivarna ska driva på för ökad användning av ackordssystemet, en extra låglönesatsning, kortare arbetstid och utökad permission på arbetstid för till exempel cancerscreening. 

Finns det några uppenbara stötestenar i förhandlingarna?

– Jag vill inte öppna den dörren och gissa på att några frågor kommer att bli särskilt svåra att lösa. Helt enkelt därför att vi bara har bytt yrkanden skriftligen än så länge, snart ska vi sätta oss ned tillsammans och börja med att förtydliga för varandra vad det är som vi vill. Innan dess finns det risk att man tolkar in fel och missförstår saker som står i skrift.