Logga in

”Elektriker är inte ett yrke för tjejer” – och fyra andra myter att avfärda

Publicerad
13 feb 2025, 09:41

Målet för andelen kvinnliga elmontörer är ännu långt bort, men trots det utses initiativet Upplyst till Årets Jämställdhetsraket. Ett viktigt arbete är att avskaffa fem myter om elyrket. Vet du vilka myterna är?

Priset Årets Jämställdhetsraket 2025 delades ut under den årliga konferensen Forum Jämställdhet i Lund.

– Vi blev lite överraskade eftersom vi inte nått målet än för andelen kvinnliga elmontörer, men vi får bekräftelse för det viktiga arbete vi gör för att öka jämställdheten i elbranschen, säger Malin Birgerson, projektledare för initiativet Upplyst hos Installatörsföretagen.

”Studier har visat att en jämnare könsfördelning leder till färre sjukskrivningar och ökar innovationskraften. Dessutom är kvinnor ofta mindre riskbenägna, vilket är bra för säkerheten.”

Malin Birgerson, Installatörsföretagen

Vd om uppdraget:
”Jag är en positiv och engagerad ledare – rak och tydlig”

Läs också:
”Krävs att man kan jobba när man har mens, är gravid och ammar”

Upplyst startade 2017 och är ett gemensamt initiativ mellan Installatörsföretagen och Svenska Elektrikerförbundet. Syftet är att öka jämställdheten och inkluderingen inom elbranschen, så att det blir lika naturligt för kvinnor som för män att bli elektriker. I dagsläget är cirka fyra procent av elektrikerna kvinnor. Målet är att det ska bli åtminstone fem gånger fler.

– En av de saker vi arbetar med är att avskaffa myter om elyrket, säger Malin Birgerson.

Här är fem vanliga myter och hur de avfärdas:

1. Elektriker jobbar bara med lampor och eluttag

Så är det verkligen inte! Som elektriker är du en klimathjälte som Sverige inte klarar sig utan.

2. Elektriker är inte ett yrke för tjejer

Eller? Förmågan att vara en framgångsrik elektriker beror inte på kön utan på kompetens, skicklighet och utbildning.

3. Att jobba som elektriker är smutsigt och tungt

Nej – det är en myt! Visst kräver det viss fysisk styrka, men ännu mer hjärnkraft. Dessutom jobbar man ofta tillsammans och hjälps åt.

4. Bara skoltrötta blir elektriker

Tvärtom! Elektriker är ett praktiskt jobb som kräver att man förstår avancerad teknik och kan hantera komplexa elektriska utmaningar.

5. Pluggar du till elektriker kan du inte läsa vidare

Det kan man visst! Alla yrkesutbildningar ger idag behörighet till universitet. Så går du el-linjen kan du senare plugga vidare till både ingenjör och astronaut.

Upplyst arbetar mycket med information, för att utveckla elbranschen till en som kvinnor gärna söker sig till och vill vara kvar i. Regelbundet görs skolbesök runtom i landet. Närmast på tur står högstadieskolor i Norrland.

Läs också:
Stödstrajpar du också kablarna – eller hur fixar du snygga böjar?

Syftet med besöken är att ge eleverna inblick i hur en arbetsdag som elektriker ser ut, vad yrket går ut på och varför elektriker är klimathjältar som vårt samhälle inte kan klara sig utan. 

– Det är viktigt att få in fler kvinnor i branschen. Studier har visat att en jämnare könsfördelning leder till färre sjukskrivningar och ökar innovationskraften. Dessutom är kvinnor ofta mindre riskbenägna, vilket är bra för säkerheten, säger Malin Birgerson.