Spänningsprovare: ”Elektriker tar onödiga risker”
Spänningsprovare ska uppfylla standarden 61243 del 1, 2 och 3 för att vara säkra. Men det känner inte alla elektriker till och tar därför onödiga risker i sitt arbete, menar leverantören CA Mätsystem.
Sedan flera år tillbaka ska spänningsprovare följa standarden EN 61243-del 1, 2 och 3, för högspänning respektive lågspänning. De flesta statliga verk, energiföretag och industrier kräver att spänningsprovare som följer standarden används vid arbete i deras elanläggningar.
”Folk blir arga när de inte kommer åt att mäta, och tycker att mätspetsarna är för tjocka och korta. Men de kan inte vara hur långa och smala som helst. Då kan de gå av. Det gäller att hitta en medelväg.”
Johan Bodin, CA Mätsystem
Läs också:
Så använder elektriker spänningsprovaren – ”den är vår livförsäkring”
Läs också:
Har du koll på spänningsprovarens kategori?
Men en hel del yrkesverksamma känner fortfarande inte till det, menar Johan Bodin, vd för CA Mätsystem i Sverige.
– I många fall är det priset som helt och hållet styr vilket instrument man väljer. Men då kan säkerheten bli lidande. Spänningsprovaren används ju främst för elektrikerns egen säkerhet, säger han.
Godkända tvåpoliga spänningsprovare, märkta med 61243-3, ska kunna detektera om det finns spänning även när batteriet är urladdat. Dessutom är det bra om instrumentets och kablarnas material klarar både värme och kyla när de används i Sverige.
Ett annat bekymmer tycker han är att yrkespersoner slarvar medvetet med säkerheten. Till exempel genom att skapa speciallösningar om det är svårt att komma åt det man vill prova.
– Det förekommer att man karvar bort isoleringen på provspetsar för att komma åt att mäta. Men då tar man bort skyddet och försämrar elsäkerheten, säger Johan Bodin.
Problemet uppstår ofta vid underhållsarbete, och orsaken är att många elinstallationer är för trångt dimensionerade. Framtida underhållsarbete borde vara med i tankarna redan vid konstruktionen, tycker Johan Bodin.
Läs också:
5 funktioner i spänningsprovare som inte alla känner till
– Folk blir arga när de inte kommer åt att mäta, och tycker att mätspetsarna är för tjocka och korta. Men de kan inte vara hur långa och smala som helst. Då kan de gå av. Det gäller att hitta en medelväg, säger han.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen