Logga in

Shellyelektrikern: ”Jag har snudd på slutat använda Plejd”

Publicerad
20 jan 2025, 05:26

Johan Larsson i Kalmar ville hitta något billigare och mer kompetent än Plejd. Det var så han började använda Shelly, ett system som få elektriker använder. Men vad kan systemet egentligen?

Läs också:
Shelly är billigare och Wiser är dyrare än Plejd – det kostar systemen i en normalstor villa

Läs också:
5 saker som avgör valet mellan Wiser och Plejd

Plejd, Wiser eller Shelly? På frågan om vilket system man ska använda för styrning av belysning och smarta hem finns det  tre alternativ med liknande grund, som ändå skiljer sig stort. Plejd har länge varit en elektrikerfavorit, medan Wiser setts som det dyrare alternativet och Shelly mer som ”hemmapularnas” val.

Men stämmer det verkligen i dag? Johan Larsson, elektriker, tekniker och delägare på L2 Sverige i Kalmar, säger att systemen skiljer sig åt rejält, men en sak har de gemensamt – de har gjort vanliga dimmerlösningar omoderna.

– Att köpa en vanlig dimmer som kostar lika mycket är idioti. De här tre gör ju samma sak, men har funktioner över det. Samtliga gör belysningskopplingen exakt likadant, sen skiljer det hur de kommunicerar, vad man kan göra i apparna och hur enkla de är jobba med.

Plejd, som dominerat marknaden, är det som Johan Larsson säger är det enklaste. Wiser har en mycket större bredd och i systemet finns sensorer och kameror, men elektrikern säger att det är mer låst till det egna ekosystemet. Det han numera förordar är Shelly, ett system många elektriker inte alls känner till.

– Anledningen att jag började titta på annat bortom Plejd var att jag ville att det skulle bli billigare och mer flexibelt för kunden. Sen är Shelly helt klart det mest öppna av de system som finns. De har snudd på allt förutom golvvärmestyrning som färdig produkt, men det kan man ju lösa ihop med tredjepartsenheter. Sen är ju Shelly mer som datorer i mikroformat och ta bara att du kan se procentuell täckning i varje enhet och hur uppkoppling loggas. De kan du ju inte med exempelvis Plejd.

Billigare är en sak, men vad kan man då göra med Shelly som gör det mer intressant? Johan Larsson säger att det är fantasin som sätter gränser. Själv har han exempelvis använt Shelly i husbilen och kan, så fort han delar internetuppkopplingen från mobilen/mobil-router, styra alla svagströmsenheter och även lägga astrour.

Utbudet består dock av mycket mer än så. Det finns sensorer och givare för att mäta temperatur, fukt, flöden och ljus. Och en viktig sak som är på tapeten – energiövervakning.

– Med Shelly kan du mäta energi. Dels med mätare i centralen men även vid alla enheter man vill. Man kan även styra hur man vill.. Du kan ju bryta en elbilsladdare när du vill, eller blockera vissa dragare för att de inte ska gå igång samtidigt om man vill undvika effekttoppar. Har man en modern tvättmaskin som går att styra mjukt via API, går det att göra. Det går även att styra Shelly mot Nordpool med avancerade script eller med tredjepartslösning. Men bara att kunna styra saker som drar energi, som varmvattenberedaren, är ett stort plus. Med Plejd går det inte alls att göra.

För- och nackdelar med de olika systemen enligt Johan Larsson

Wiser

Fördelar 

– Är ett brett system med många olika typer av komponenter/förmågor

– Har stöd för Matter så det går att integrera tredjepartslösning

Nackdelar

– Kan bli väldigt dyrt

– kräver Gateway för att fungera

Plejd

Fördelar

– Enklaste systemet att komma igång med

– Fungerar lokalt, kräver ingen internetuppkoppling

– Med en batterienhet (batteri-addon eller mesh repeater) så håller systemet klockan även vid strömavbrott

Nackdelar

– I princip bara belysningsstyrning i dagsläget

– Ingen energimätning

– Stora och klumpiga vilket gör dem svåra att integrera i äldre installationer med mindre dosor

– Kräver gateway för fjärråtkomst utanför huset

Shelly

Fördelar

– Fungerar med alla protokoll (Wifi, blåtand, Zigbee) Även egna Z-Wave som är ett separat system. Zigbee/Z-Wave endast med generation 4.

– Går att integrera lätt mot tredjepart

– Kräver ingen Gateway så länge du har en wifi-enhet

– Finns i speciellt Pro-sortiment för säkrare installation med fysisk kabel

– Funkar med 12/24 Volt.

– Billigast– Kompakta mått på enheterna, perfekt för äldre installationer.

Nackdelar

– Enheter meshar inte då de förlitar sig på wifi. Går dock att sätta 230v enheter som ”repeater” så att signalen skickas vidare

– Tid/klocka förlitar sig på internet eller lokal enhet på nätverket med RTC-klocka. Om de inte är uppkopplade mot nätet/RTC  – då dör klockan vid strömavbrott

– Ännu relativt okänt som system

När väljer då elektrikern de olika systemen? Johan Larsson säger att han personligen inte jobbar med Wiser, initialt för att det var dyrt och hade många barnsjukdomar – men numera för att Shelly enligt honom är ett bättre system. 

– Jag väljer snudd på alltid Shelly: Det är ytterst få ställen jag väljer Plejd. Det kan vara företag och myndigheter där nätverket är svårt att komma åt.

En tröskel för Shelly är sämre användarvänlighet. Hittills har appen bara funnits på engelska (en svensk översättning kommer till våren). Men även om det är lite utmanande tror han att elektriker behöver lära sig mer om de olika systemens möjligheter för att inte  tappa kunder.

– Som elektriker måste man ta sig intresset för det här – för det kommer bara bli större. Vanliga dimmrar kommer att försvinna helt och även om jag inte kan säga att tändknappen är  hotad i närtid kommer den kommande generationen vilja styra mer och mer. Sen har vi det här att vissa modulhus inte ens har kabeldragning för belysning längre. Det ersätts av trådlösa knappar med batterier. D det är en jättebesparing att slippa dra el. Så att bara fokusera på att koppla in uttag och knappar är inte framtiden.

Läs också:
Plejdkaos: Elcentralen ”ser för jäklig ut”