Konjunkturen blir bättre – men faran inte över
Northvolts byggbolag och HA Bygg – det är två konkurser som slagit hårt mot alla underentreprenörer och leverantörer den senaste tiden. Det gäller att vara på sin vakt så inte beställaren dukar under för det kan slå mot installatören också.
Listan på drabbade underentreprenörer och leverantörer i de två jättekonkurserna, Northvolt ETT Expansion AB och HA Bygg AB, är lång. Fordringarna är i många fall stora, och tonen bitter. Risken att dras med i fallet är överhängande.
Det är vardag för el- och VVS-företag att leva med risken att inte få betalt. Särskilt stor är risken i en lågkonjunktur då beställarna har tuffare tider. Men det är också då satsningar, spenderingar och tillväxtrekord kan komma ikapp många bolag.
Läs också:
Konkursdrabbad företagare: ”Vi drog i handbromsen direkt när ryktet spreds”
Läs också:
Så minskar du risken att drabbas när byggaren kursar
En del bolag växer för snabbt för sitt eget bästa. De har inte hunnit skapa organisation, struktur och stabilitet utan har prioriterat tillväxt när marknaden har gett de möjligheterna. Detta gäller stora aktörer inom den tidigare snabbväxande solcellsbranschen men också inom bygg i stort.
Dessutom kan problem ha skjutits upp då företag fick anstånd med skatter och avgifter under pandemin. Om storleken på de uppskjutna avgifterna var från en tid då företaget gick bättre kan det bli tufft att nu betala in avgifterna med en lägre omsättning.
Därför är det för tidigt att blåsa faran över, även om Riksbanken sänker räntan och byggkonjunkturen väntas bli bättre.
Det finns en del att göra för att minimera risken för en stor smäll, som att vara noga med vem man jobbar åt. Hur kreditvärdig är beställaren? Hur går snacket när du frågar runt?
Det är också bra att ha korta betalningstider, kräva bankgarantier och att inte ha onödigt mycket material på byggplatsen.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen