Logga in

”Föredrar klassiska proppskåp före ‘plastaskiten’ vi monterar idag”

Publicerad
13 jan 2025, 05:27

David Thorselius ser sig själv som bakåtsträvare och han gillar centraler med tydliga brytställen. Det och fyra andra skäl  får honom att föredra Diazed-centraler framför normcentraler.

I Facebookgruppen ”Inget elfel, men…” lade en medlem ut en bild på en hel vägg med Diazed-centraler, även kallade proppskåp. Han ställde frågan om huruvida anläggningen behövde moderniseras eller bytas ut helt, varpå många elektriker lämnade sina synpunkter. 

Veckans fråga:
Central med porslinssäkringar eller normcentral – vad föredrar du?

Gammalt vs nytt:
6 skäl till varför normcentraler är bättre än proppskåp

En av dem var David Thorselius, till vardags projektledare på Kättilstorps elektriska. ”Är väl bara jag som är bakåtsträvare, men jag föredrar det där före ‘plastaskiten’ vi monterar idag”, kommenterade han. 

– Allt är såklart inte bättre med klassiska proppskåp, men den gedigna känslan i äldre centraler finns inte i de moderna centralerna längre, vilket jag saknar. Jag ser ofta att folk ställer just frågan om en deras gamla central måste bytas, och svaret är generellt ett rungande JA. Men det är inte alls säkert att en ny normcentral är bättre än en gängsäkringscentral som suttit uppe i 40 år, säger David Thorselius till Elinstallatören.

Här är fem anledningar varför proppskåpen är bättre än normcentralerna enligt David Thorselius:

1. Proppskåpen är mer robusta

David Thorselius menar att ett klassiskt proppskåp är robustare och stadigare än moderna normcentraler. I normcentraler klickas ofta delarna ihop, vilket inte är lika stabilt som att skruva fast säkringarna.

– Under lång tid har jag märkt att det har blivit mer och mer klicklåsningar och snabbfästen. De bygger på att allting ska klickas fast utan verktyg när en central byggs. Tidigare skruvade man fast komponenterna i plåtkonsoler eller med riktiga skruvförband, vilket gjorde centraler mer robusta och stadiga.

Ute på jobb har han sett flera normcentraler fyllda med felaktigheter, och menar att de i många fall uppstår på grund av tidspress.

– Man blir inte längre förvånad om noll- och jordskenan inte längre sitter kvar i sina plastclips, om de är trasiga eller om skenor ligger lösa i centralen. Tyvärr är det den världen som vi har skapat, eftersom allt ska vara enkelt och gå snabbt med dvärgbrytare. Givetvis handlar det om effektivitet och pengar i slutändan, för att man ska kunna tjäna mer pengar. En 30 år gammal gängsäkringscentral brukar se likadan ut som när den installerades, medan en 30 år gammal normcentral oftast är skadad på något sätt.

2. När smältsäkringen skruvas ur bryts kretsen säkert 

En krets i ett proppskåp bryts när smältsäkringen skruvas ur eller när tråden har smält av. Det ger en tydligare säkerhet enligt David Thorselius, än att bara fälla ner kontrollarmen på en dvärgbrytare. 

– I proppskåpen är det skönt att man verkligen kan verifiera ett synligt brytställe när man skruvar ur en smältsäkring. Flippar man ner kontrollarmen på en dvärgbrytare vet man inte alltid om kretsen har brutits korrekt. Särskilt om en oseriös elektriker har installerat tveksamma fabrikat centralen. Man vet inte om brytaren kärvar inuti eller om överledningsavståndet verkligen är tillräckligt. Men det är en klen tröst att man kan låsa en dvärgbrytare med ett bleck eller en bygel om den inte har slagit ifrån.

Men när det kommer till arbete i en central under spänning är normcentraler ett mycket säkrare system, enligt David Thorselius.

– Alla vet hur otrevlig en gammal gängsäkringscentral blir om man väljer att arbeta med spänning. Där är normcentralerna helt överlägsna. Man behöver nästan bete sig korkat för att riskera något. 

3. Mer tåliga mot överspänning

Smältsäkringarna i ett proppskåp är tåligare mot överspänning och klarar högre temperatur under lång tid, än vad den är byggd för. David Thorelius anser dessutom att proppskåpen står emot överspänningar från blixtnedslag bättre, tack vare sin robusthet. 

– Har man en normcentral som drabbas av ett blixtnedslag är det inte bara några enstaka apparater som går sönder, utan ofta blir hela centralen sönderslagen. Normcentraler tål inte energin och det är helt inte ovanligt att hela centralen måste bytas ut. Får du samma energi i ett proppskåp är det större sannolikhet att endast någon enstaka apparat eller säkring som ger med sig. 

– Självklart går vilken central som helst sönder om blixten slår direkt i den, men gängsäkringscentraler är bättre rustade för att hantera överspänningen än vad en normcentral är, enligt min erfarenhet. 

4. Mer pålitliga utlösningsvillkor

– Men vet inte något om karaktäristiken i en gammal dvärgbrytare efter 15 år. En diazedsäkring ändrar sig också med tiden, men när man byter ut en smältsäkring återställer man anläggningen till ursprunget direkt. Har man återställt en dvärgbrytare för 18:e gången är det inte alls säkert att den gör sitt jobb på rätt sätt längre.

Mer om elcentraler:
Proffsens 6 värsta fel med elcentralen: ”När jag drog nollan – ’puff’, så small det till”

5. Lättare att lita på materialet

David Thorselius påpekar att proppskåpen ofta är S-märkta, vilket innebär att produkterna är provade och certifierade av en oberoende part. När han kommer till normcentraler är de oftast endast CE-märkta, vilket är tillverkarens egen försäkran om att deras produkter uppfyller alla krav. 

– Jag ler alltid när en produkt är S-märkt, för då vet man att någon har tittat på den. Men idag överförlitar vi oss CE-märket, som bara visar att tillverkaren tror att deras produkt är rätt framställd. Många äldre centraler är S-märkta, vilket gör det enklare att lita på materialet. 

– CE märkningen innebär tyvärr inte att produkten varken är säker eller korrekt tillverkad. Många gånger invaggas vi nog i en falsk trygghet, där vi nöjer oss med att det sitter en CE-märkning på produkten. Jag är övertygad om att många produkter aldrig hade kommit ut på marknaden om det hade funnits ett kontrollorgan som skulle godkänna alla apparater.