5 saker som avgör valet mellan Wiser och Plejd
De turkosa puckarna är standardval för elektriker i dag. Men Plejd kan bara belysning och det finns funktioner – som att sänka effekttariffer – då Wiser slår Plejd. Men valet är långt ifrån självklart.
Läs också:
Elektrikernas 10 bästa tips för ett smartare hem med Plejd
Sedan länge dominerar Plejd marknaden för belysningsstyrning och enkelheten i systemet har gjort det till en favorit hos många elektriker. Men det svenska företaget är inte ensamma på marknaden och i takt med att allt mer digitaliseras har konkurrenter lagt sig till med förmågor som Plejd saknar.
Jens Pollack på Runnvika El i Falun arbetar framförallt med Plejd och Schneider Electrics system Wiser och han säger att det är stor skillnad på just dessa två.
– Plejd är primärt belysningsstyrning och de gör väldigt bra produkter som det sällan är problem med. Wiser är ett mer komplett system med energistyrning och övervakning. Visst, Plejdsortimentet har breddats något, men fokus ligger kvar på belysning, säger han.
Även om smarta hem-styrning fortfarande får sägas vara i sin linda är det något som går snabbt framåt. Belysningsstyrning är första steget på resan och här menar Jens Pollack att han som elektriker kan hjälpa kunderna att förstå vad de ska med det smarta systemen till. Han brukar ta automationen inom Wiser som exempel.
1. Styr markiserna smartare än bara in och ut
– Ta en markis. Istället för att bara styra att den ska in och ut, kan man i Wiser automatisera mycket längre. Systemet har automatiskt väderdata, temperaturer, solens upp/nedgång och massa mer. Då kan du göra en automation som justerar markiserna om det är så att solen lyser och temperaturen stiger över ett riktvärde i huset. På samma sätt kan systemet hantera och fälla in markisen om det blåser för mycket – eller när solen går ned.
2. Styr mot spotpris och sänk priset för elanvändning
Något som blivit ett allt hetare diskussionsämne är effekttariffer och hur de påverkar våra elnätsfakturor. Här är det stor skillnad mellan systemen. Plejd har inga produkter för att hantera detta – Wiser å sin sida har en bred palett.
– Med Wiser är det lätt att fixa. Jag personligen styr min elpatron i min värmepump. Jag har kopplat detta till spotpriset och styr så att elpatronen inte tillåts att slå på när det är dyrt.Begränsa effekttoppar och minska effekttariffer
– Jag kan även köra effektkapning i huset om den är på en för hög nivå och då göra att värmepumpen inte går in. Det är enkelt att styra. Med Plejd går det inte att göra. Visst finns det reläpuck och möjligheten att schemalägga av- och påslagning via appen, men det är inte smarta lösningar. För det krävs koppling till andra system, säger han.
3. Ingen slår Plejd när det gäller användarvänlighet
Men varför har inte Wiser fått samma genomslag som Plejd om systemet har större bredd och fler möjligheter? Är det svårare eller mer omständligt att installera?
– Nej, det tycker jag inte. Visst, det ligger i sakens natur när det kommer till ett mer omfattande system att det kräver mer tid att sätta sig in i. Plejd är så intuitivt och lätt för kunden att ta till sig. Wiser är också rätt enkelt att komma igång med men är inte lika vasst som Plejd när det kommer till användarvänlighet.
4. Det avgör om elektrikern ska välja Plejd eller Wiser´
– Framförallt blir det att prata Wiser när det är större projekt. Vi pratar nyproduktion av villa eller när man gör en totalrenovering. Däremot, om det är en renovering av ett badrum eller kök – då är Plejd standardvalet. Det här är lite beroende på kundens intresse, skulle de uttrycka tankar om att kunna styra mer eller om de är mer tekniskt insatta, så kan man prata om Wiser.
Så du ser inte att det kan vara något allt för begränsande för Plejd, att de hamnar på efterkälken eftersom de ”bara” gör belysningsstyrning?
– Jag tycker absolut att Plejd kan fortsätta fokusera på belysning. De har ju utgått från en produkt, dimmerpucken, och gått från klarhet till klarhet sen dess. Utbudet idag med dimmers, drivdon, spottar, armaturer med mera är genomgående väldigt välbyggda och genomtänkta men stabiliteten och användarvänligheten i systemet i sig är deras största styrka tycker jag. Jag ser egentligen inte att avsaknaden av energimätning et cetera som ett problem för dem. Fördelen de har är att det är en så låg tröskel för att sätta in deras produkter och jag tycker inte att det nödvändigtvis måste vara ett system som ska klara av allt.
Läs också:
”Många kommer överge Plejd om de inte matchar det här”
5. Att välja både Plejd och Wiser är ingen motsättning
Jens Pollack menar att belysningsstyrning är en sak och automation/övervakning en annan – och det är inte en naturlag att de måste ske i samma system.
– Utifrån energiperspektivet är belysning en väldigt liten del. Automationen och energiövervakningen kan man ju ha i ett system och då vid sidan av en Plejd-lösning. Så om man redan har Plejd i dag, ser jag inget behov av att det måste bytas ut, man kan ju köra dem parallellt och i fallet med Wiser/Plejd ser jag att de kan komplettera varandra.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen