Logga in

5 funktioner i spänningsprovare som inte alla känner till

Publicerad
7 jan 2025, 05:27
| Uppdaterad
23 dec 2024

En spänningsprovare ska kunna läsa av spänning, såklart. Men visste du att det med en del instrument går att mäta även annat?

Text

Det har hänt en hel del med mätinstrumentens teknik under de senaste fem åren, menar Johan Bodin hos CA Mätsystem.

”Om en säkring är tunn och svår att se kan man be instrumentet ”ringa ut” för att meddela om det man provar är okej.”

Mathias Hultman, Jusseryd El och Skog

Läs också:
Spänningsprovare: ”Elektriker tar onödiga risker”

Läs också:
Har du koll på spänningsprovarens kategori?

– Vi säljer fler spänningsprovare för högre spänning, upp till 1 000 volt AC och 1 400 volt DC, numera. Det beror på att elektriker hanterar mer likspänning från till exempel solpaneler och elbilar, säger han.

Elinstallatören frågade Johan Bodin och elektrikerna Mathias Hultman, Jusseryd El och Skog, och Magnus Nilsson, Elektrolund, vilka moderna funktioner de tycker är praktiska men lite okända. Så här svarade de:

1 Utbytbara provspetsar

– Bra för att de går att byta när de är slitna. Dessutom finns möjligheten att variera med olika längder och storlekar beroende på var i anläggningen man mäter, säger Johan Bodin.

2 Spänningsprovare med hög IP-klass

– Väljer man ett instrument med IP-klass 65 eller 67 är det damm- och vattentätt och hållbart i många år, tipsar Johan Bodin.

3 Fasrotationsmätning med tvåhandsmetod

Mathias Hultman
Mathias Hultman

– För mig som jobbar med motorer och pumpar är fasföljdsvisning klockren, säger Mathias Hultman, Jusseryd El och Skog.

En fördel tycker han är att det går att se om faserna läggs i rätt ordning – L1/L2/L3. Vid demontering och återmontering av en elcentral eller motor kan man se till att få fasföljden rätt igen, så att inga motorer går baklänges.

4 Jordfelsbrytartest

Vid en enkel grundkoll, för att se om en jordfelsbrytare fungerar överhuvudtaget, är ett jordfelsbrytartest bra, tycker Mathias Hultman.

– Testet gör det möjligt att prova om jordfelsbrytaren löser ut som den ska. Man får visserligen inga tider, men att kunna testa funktionen är många gånger otroligt värdefullt – att upptäcka om jordfelsbrytaren faktiskt inte fungerar som den ska, säger han.

Enligt Johan Bodin har utvecklingen fört med sig att instrumenten mäter bättre över jordfelsbrytare. Man ska helst belasta jordfelsbrytaren så lite som möjligt. En del äldre spänningsprovare hade högre inbyggd impedans, vilket kan lösa ut jordfelsbrytare.

5 Summer-funktion med möjlighet att ”ringa ut”

Enligt Magnus Nilsson, Elektrolund, är summer-funktionen med möjlighet att ”ringa ut” bra men relativt okänd.

– Om en säkring är tunn och svår att se kan man be instrumentet ”ringa ut” för att meddela om det man provar är okej. Till exempel vid undersökning av glassäkringar och cylindersäkringar på kretskort, som jag gör mycket, säger han.

Funktionen är också bra för att leta efter jordfel i en anläggning, tycker han. Genom att frilägga alla jordtrådar och mäta mot nollpunkt går det enklare att härleda var felet finns och i vilken riktning man ska kolla vidare.

– När man vet det blir det enklare att fortsätta mäta mer noggrant med ett annat instrument om det behövs, säger Magnus Nilsson.

Läs också:
Så använder elektriker spänningsprovaren – ”den är vår livförsäkring”

Generellt sett är många mer medvetna om hur de mäter nu än för 10 år sedan, menar Johan Bodin. Kraven på egenkontroll och uppdaterade Elinstallationsregler påverkar. Installatörer vill ha kvitto på vad de gjort, så att inte någon skyller fel på dem i efterhand.

– Det är bra att kolla att äldre instrument fortfarande håller måttet, och klarar de nya normerna 61243-x. Allt för gamla instrument bör återvinnas! säger han.