Logga in

Värmepumpschefen: ”Investeringen i bergvärme får du inte tillbaka under din livstid”

Publicerad
12 dec 2024, 11:06

Hon anser att luftvattenvärmepumpar är en mycket bättre investering än bergvärme, tycker det är jätteroligt att hänga med tekniker ute på fältet och har mer eller mindre vuxit upp på sin arbetsplats Panasonic. Vi har träffat Sofia Törnlöf som är Sverigechef för värme och kyla.

Hur går det för Panasonic i dessa tider av nedgång i värmepumpsförsäljning?

– Vi drabbades också, speciellt inom nybyggnation. Kunderna hade höga lagernivåer, men det har stabiliserats nu vilket är väldigt skönt. Vi har till och med byggt ut fabriken i Tjeckien, förra veckan startade vi en ny produktionslina där.

mer om värmepumpar
Elmätarbytet slog ut värmepumpens kretskort – nu svarar Ellevio

vissa söker alternativ
”Vi ville ha något mer långlivat än en värmepump”

Vilka andra utmaningar står ni inför?

– Kompetensförsörjningen och tillräckligt med arbetskraft. Montörernas och elektrikernas kompetens är bra på många håll men kan bli bättre. Vi behöver också öka medvetenheten hos allmänheten och fastighetsägare om både ekonomiska och miljömässiga fördelar med värmepumpar.

Er luft/vattenvärmepump Aquarea blir snart smartare, kan du berätta om den lösningen?

– Vi jobbar strategiskt tillsammans med företaget Tado som tillverkar smarta uppkopplade termostater. Man kan till exempel fjärrstyra temperaturer i olika zoner. Och vår senaste Aquareaserie integreras alltså med de här tjänsterna. Man kan också koppla upp värmepumpen mot spotpriser så att huset värms upp på ett optimalt sätt när det är som billigast. Den börjar säljas strax efter jul.

Hur gör ni värmepumparna mer hållbara?

– Det är viktigt med så hög SCOP som möjligt. Alla våra luftvattenvärmepumpar går att koppla upp till smart grid, solpaneler och cloud. Vi kan då identifiera problem innan de uppstår och förlänger livslängden på värmepumpen. Vi övergår också nu alltmer till naturliga köldmedium, R290 (propan).

Vad har naturliga köldmedier för utmaningar?

– Det är hanteringen. Säkerheten framförallt – men det handlar mycket om sunt förnuft. Man ska vara försiktig vid hantering och installation.

Du nämnde att man redan i dag ser installationsslarv, finns det inte en problematik där?

– Jo. Därför ser vi till i vår produktutveckling att eventuella olyckor ska minimeras. Vi har byggt in komponenter i våra pumpar, skulle det bli någon form läckage ska det ventileras ut på ett effektivt sätt.

Det börjar bli kallt, vad har ni för lösningar för kalla temperaturer?

– Alla våra pumpar klarar temperaturer ner till –25 grader. Men vi har ett par stycken som klarar ner till –35, till exempel vår senaste luft/luftvärmepump Power Heat Multi, som kan kopplas upp mot upp till tre innedelar.

– Vi kommer också med en ny serie luftvattenpumpar, M-serien. Den klarar av att bibehålla sin fulla kapacitet ner till minus 20 grader utan elpatron. Den har en framledningstemperatur på 75 grader även vid –15 grader, eller 55 grader framledningstemperatur när det är –28 grader. Vi har även utökat kapaciteten på den så att det blir 20/25/30 kW. De går att kaskadkoppla och få upp till 300 kW vilket kan vara aktuellt för till exemepel bostadsrättsföreningar som vill koppla från fjärrvärme som har blivit väldigt dyrt.

Om man inte vill borra för bergvärme då?

– Ja, men i dag är bergvärmepumparna inte så effektiva som de var när luft/vatten inte var lika bra. Luftvatten har knappat in på bergvärme. Återinvesteringstiden på bergvärme är inte smart i dag. Investeringen på installation och drift får du inte tillbaka under din livslängd.

Läs också:
”Husets el kan påverkas när en komplex last som en värmepump drar i gång”

Hur ser dina arbetsdagar ut?

– Det handlar mycket om att prata med säljarna och lyssna in vad de för har problem eller hur vi kan hjälpa en kund på bästa sätt med deras projekt.

Hur är du som chef?

– Jag måste vara inlyssnande. Jag kan ta beslut fort när det behövs men helst vill jag komma fram till lösningar i samråd med mina medarbetare så att de känner att de får vara delaktiga.

Läs också:
”Att stänga av elpatronen är det dummaste man kan göra”

Träffar du montörerna ute på plats ofta?

– Ja. Och det är en av de saker jag tycker är viktigast i min roll. Jag behöver veta vad de har för utmaningar och de har också bra input och feedback till oss. Det kan vara allt från hur en produkt ska vara i framtiden till hur vi hanterar kundärenden. Det är jätteroligt att vara ute på plats. Jag har stått på otaliga tak, varit nere i garage, hängt vid husknutar och försökt hänga med i deras lingo.

Bra på prickskytte

Ålder: 44.
Familj: Fyra syskon, sju sykonbarn, snart sambo.
Bor: Lägenhet i Nacka.
Utbildning: Civilekonomexamen från Internationella Handelshögskolan i Jönköping.
Karriär i korthet: Har vuxit upp på Panasonic och haft alla roller utom service. Började som trainee i England. Gick från produktchef till Sverigechef för värme och kyla.
Vad är det första du gör på morgonen?
– Jag är världsmästare på att snooza. Sen kollar jag om det kommit några mejl under natten från huvudkontoret i Japan.
Ditt senaste hemmafix?
– Jag totalrenoverar fasaden på min sommarstuga nere i Blekinge. Förbättrar isoleringen, sätter in nya fönster och så vidare.
Vad läser du just nu?
– Domarens lista av John Grisham.
Dold talang?
– Prickskytte.
Hur sportar du helst?
– Högintensivt och energiskt. Jag vill gärna känna mig gärna lätt illamående.