Logga in

”Säkringen löste ut ibland” sa bonden

Publicerad
30 dec 2024, 04:34
| Uppdaterad
20 dec 2024

Säkringen till lantbruksanläggningen löste ut allt oftare. Vad berodde det på? Var kabeln i skåpet sträckt av tjälen, eller skadad vid skalning? Nej, inte alls.

Text

Bonden som ringde till elektrikern Mathias Hultman var bekymrad. Säkringen till gårdens gödselskrapor och -pump löste ut då och då, till synes utan anledning. Det höll ett tag, men sedan löste säkringen ut oftare och oftare tills det inte gick längre.

”Värmen och kallflytningen gör att det till slut blir genomslag. Men innan dess fungerar det ett tag, eftersom det inte är kortslutning hela tiden.”

Mathias hultman, elektriker

Fler elfel:
Någon hade blandat jord och nolla: ”Fullständigt livsfarligt”

Läs också:
”Briljant ide att kunna koppla bort jordfelsbrytaren, ifall den skulle lösa ut”

– Då blev det brådis. Skrapor och pump måste fungera inom ett dygn, annars blir det överfullt med gödsel, säger Mathias Hultman hos Jusseryd El & Skog i Ödeshög.

Väl på plats började felsökningen, och när han öppnade proppskåpet anade han vad som hänt. Mathias Hultman skickade ut frågan i Facebookgruppen Elfel, för att se om någon där kunde gissa orsaken.

”Ser ut som att kabeln blivit sträckt underifrån (av tjälen?) och hamnat i press mot flänsskruven. Ledare ska alltid ha fritt runtom några millimeter. Varierande ledartemperatur kan få ledarna att röra sig och en vass kant kan skära in och orsaka kortslutning.” löd ett förslag.

”När man skalade upp kabeln skadade man isoleringen och när man sedan tryckte in den i förskruvningen kanske man klämde den ytterligare. Med belastning och lite fukt ner i flänsen med belastning gjorde det sig självt över tid.” löd ett annat.

Bra förslag båda två, enligt Mathias Hultman. Men förklaringen till bondens säkringsproblem var ändå en annan. Det handlade om kallflytning.

– Faskablarna har legat med tryck mot skruven, vilket skadat isoleringen och lett till kallflytning. Vid belastning blir ledarna varma. Värmen och kallflytningen gör att det till slut blir genomslag. Men innan dess fungerar det ett tag, eftersom det inte är kortslutning hela tiden, säger han.

Problemet är inte så vanligt i privatbostäder, utan finns mer i industrier och lantbruk där belastningarna blir högre. Säkringen till gödselanläggningen är 35 ampere och full belastning för skrapor och pump ligger runt 25 ampere. Den äldre PVC-isolerade kabeln klarar dessutom bara 70 grader Celsius.

Mathias Hultman grunnade även över hur det kom sig att jordfelsbrytaren i centralen bredvid proppskåpet löste ut. När han bytte jordfelsbrytare kvarstod felet.

– Min slutsats blev att det orsakades av överslag i en fasskena i botten av lådan. Där fanns ett sorts metallblandat sot, säger han.

Läs också:
Fem råd för säkrare el i lantbruk

Proppskåpet är nära 30 år gammalt och sitter utomhus, exponerat för väder och vind. Den akuta lösningen inför helgerna har blivit att byta till nya kablar och sätta in en skarvlåda under skåpet.

– Efter nyår blir det en större renovering. Då byter jag allt som vittrat sönder och flyttar ner kablar som bara varit byglade till skarvlådan. Jag sätter nog också in en ventilationsplugg för bättre vädring, säger Mathias Hultman.