Glöm elräkning baserad på huvudsäkring – nu kommer effekttariffer
Ellevio, stora i Stockholm och med 1 miljon kunder, är först av de största elnätsbolagen med effekttariffer. Vid årskiftet får alla med 16, 20 och 25 A huvudsäkring samma nätavgift. Även Vattenfall och Eon är på gång. Men hur ska effekttariffer fungera?
Ellevio är först av de 3 största nätbolagen med effekttariffer
Den 1 januari 2025 kommer Ellevio att införa effekttariffer. Det kommer innebära stora förändringar för kunderna och målet har varit att det ska ge en tydlig bild att man får betala för den belastning de ger på nätet.
– Vi gillar idén med effekttariffer. Det är ju inte hur mycket energi som går igenom vårt nät som är det intressanta – utan hur hög effekt det är. Det är ju det senare som driver hur tjocka kablar samt vilka transformatorstationer som behövs. Att vi tagit betalt för energi har egentligen varit plan B för att vi inte haft de tekniska förutsättningar för att kunna mäta hur mycket man tar ut varje timme, säger David Bjurhall, pris- och regleringschef på Ellevio.
Ellevio: Så fungerar elräkningen 2025 jämfört 2024
Fast avgift 2024: baserad på huvudsäkringen, 345 kr/mån (16A), 450 kr/mån (20A), 565 kr (25A)
Fast avgift 2025: 365 kr/månad (oavsett om du har 16-, 20- eller 25A huvudsäkring. För högre säkrade anläggningar är priset högre)
Elöverföringsavgift 2024: 30 öre/kWh
Elöverföringsavgift 2025: 6,25 öre/kWh
Effekttariff 2024: ingen
Effekttariff 2024: 81,25 kr x snittet av månadens tre högsta tim-medeleffekter i kW. Mellan 22:00 och 06:00 räknas bara halva effekttoppen.
Det är just de tekniska förutsättningarna, med nya elmätare, som gör att övergången kommer nu och David Bjurhall tycker förändringen är ett viktigt steg. För nu blir det direkt korrelation mellan det som driver kostnader för nätägare blir det som driver kostnader för elnätsanvändare.
Men hur ser relationen ut? Vilken kostnadsmodell har företaget landat i?
– Den svåraste nöten att knäcka har enligt oss varit hur ”rätt” den ska vara. Det finns ett ingenjörsmässigt svar som bara handlar om vilka kostnadsdrivande faktorer som finns. Sen, i den andra vågskålen, har vi en miljon kunder som vi faktiskt gör det här för. Hur ska vi balansera att det ska vara enkelt att förstå, men samtidigt skicka ut rätt incitament?
David Bjurhall säger att även om det rent kostnadsmässigt skulle vara mest korrekt att gå på ingenjörstanken, har Ellevio inte hamnat där.
– Balansen vi hamnat i är att vi vill vara ”tillräckligt exakta” för att driva rätt beteende hos våra kunder. Så även om vi måste dimensionera för din högsta topp, har vi landat i en mer förlåtande modell där vi beräknar effekt utifrån tre toppar. Det innebär att du som kund har större möjlighet att jobba på dina kostnader.
Inför införandet har Ellevio genomfört flertalet kundkliniker samt pilottest. Och det har resulterat i en del justeringar i hur man väljer att agera.
– Vi fick en del kritik för att vi inte hade någon tid på dygnet där effekt var billigare. Skälet till detta var att vi inte ville öka komplexiteten. Men kunder klagade på detta och menade att vi inte gav dem något verktyg att flytta last till. Därför har vi dragit lärdomen att göra det billigare med effektutnyttjande på natten, då har vi mer utrymme i våra nät och vi har uppfattat det som att många uppskattar det här.
Natt/dagtaxa är en sak, men saker som Ellevio valt att skippa är säsongstariff samt att särskilja på vardagar och helg.
– Jag vet att andra har det, men vi har valt att dra en gräns vid säsong för att göra det mindre komplext. Vi har hört från andra att det finns en frustration varje höst då kunderna upplever att priserna höjs inför vintern. Så därför har vi valt bort det. När det gäller att differentiera mellan vardag och helg, där ser vi inte att vi har så mycket lägre last på helgerna.
Men en nyhet som kommer från årsskiftet är att en tidigare differentierad kostnad försvinner.
– Vi tar bort säkringsavgifter och istället blir det en fast avgift som är samma för alla kunder. Annars skulle det bli dubbelt och vi tänker inte ta betalt för effekten två gånger om.
Läs också:
5 missuppfattningar om effekttariffer
Läs också:
Nu kommer effekttariffer – 7 saker som sänker din elräkning
Göteborg Energi Elnät införde effekttariffer mitt under elkrisen
När Göteborg Energi Elnät införde effekttariffer mitt i elkrisen 2021 ledde det till att användarna drog ner sin elanvändning – men de drog inte ner effektanvändningen i samma grad.
– Lite olyckligt skedde införandet av effekttariffer i en tid då energipriset rusade. Priset ger ju stärkt incitament för att dra ned på förbrukningen. Därför är det svårt att se vad som är vad och lite vårdslöst uttryckt kom energikrisen ”i vägen” för att vi skulle kunna göra en riktig uppföljning. Men en slutsats vi kunnat se efter energikrisen var att kunderna drog ned sin elanvändning väldigt mycket – men de drog inte ned sin effektanvändning i samma grad.
Göteborg Energi Elnät: Så fungerar elräkningen 2025 jämfört 2024
Fast avgift 2024: 156,25 kr/månad (oavsett säkringsstorlek 16-63A)
Fast avgift 2025: 185 kr/månad oavsett säkringsstorlek 16-63A)
Elöverföringsavgift 2024: 25,5 öre/kWh
Elöverföringsavgift 2025: 25 öre/kWh
Effekttariff 2024: 43,74 kr x snittet av månadens tre högsta tim-medeleffekter i kW
Effekttariff 2024: 45 kr x snittet av månadens tre högsta tim-medeleffekter i kW
Det säger Emil Andersson, strategichef på Götebort Energi Elnät. I Göteborg har man redan ändrat sin tariff sedan införandet 2021 och elnätsföretaget håller på med en ny översyn som ska mynna ut i en uppdaterad version som bygger på Energimarknadsinspektionens nya föreskrifter om effekttariffer. Föreskriften tar höjd för att olika nätbolag har olika kostnader eftersom näten ser olika ut och har olika förutsättningar. Det betyder i praktiken att effekttariffer kan se helt olika ut beroende var i landet man bor och vilket elnätsbolag man har.
– Som vi ser framför oss kommer effektkomponenten vara indelad så här: Det blir sannolikt tre toppar som räknas, vi kommer ha en tidsindelning som sannolikt blir natt/dag med en brytpunkt på kvällen och en på morgonen och vi ser att det blir olika pris beroende på månad på året. Vidare ser vi högre effektpris på vardagar. Så jämfört med i dag kommer det att vara ett högre pris på effekt dagtid vardagar under vintermånaderna. Det här är för att bättre träffa när det är hög last.
– Den generella analysen är att vi kommer se en sänkning av den rörliga delen. Pris per kWh kommer bli väsentligt billigare. Vi bedömer det som att elnätskunderna kommer att få en ökad fast kostnad, den som är säkring/abonnemangsbaserad. Men sedan beror det på när på dygnet/året som du tar ut effekt – där kommer effektkomponenten slå olika. Det finns ett stort behov av att jobba med folkbildning kring effekt. Hur det påverkar kostnader och vad man kan göra åt det. En tariff kommer aldrig stämma för allt. Det krävs väldigt mycket för att den ska bli framgångsrik.
Eon inför effekttariffer tidigast under 2026
När det kommer till effekttariffer håller Eon på med att utreda hur de ska införa dessa på bästa sätt. Gustav Wengen avdelningschef på Eon säger att de är mitt uppe i analysarbetet.
– Det är ett komplext uppdrag för att kunna möta kunderna på rätt sätt samtidigt som vi ska uppfylla lagkraven och ett effektivt nyttjande av nätet. Det vi kan säga är att vi kommer införa det tidigast våren 2026
Hur kommer ni utforma kostnadsmodellen?
– Det är precis det här vi sitter med just nu. För att hitta dels hur det slår mot olika kundgrupper och dels hur granulärt man kan göra det utan att det blir för komplext för kunder att förstå. Det är en balansgång även om det i en ideal värld skulle handla om ett väldigt flexibelt system där det direkt är dyrare när det är trångt i nätet. Dessvärre har inte kunder möjligheten att styra på timme.
Kan det då bli att ni likt Ellevio inför ett tariffsystem där man mäter på flera topplast-timmar?
– Att göra så innebär att man använder en trubbigare modell för att mäta. Men med det sagt, jag lovar inte att vi kommer göra den mindre trubbig. Det är en stor utmaning och vi går in med stor ödmjukhet så att kunder ska kunna hänga med i den här förändringen.
Hur gör ni med säkringsavgiften kommer ni behålla den, innebär det inte att ni då tar betalt för effekt två gånger?
– Det är helt rätt att det blir så om den behålls. Det här ligger i projektet och något vi tittar på, men inget beslut är taget än. Dock är det lätt att förstå att det kommer att ses som att vi tar ut en dubbel avgift.
Vattenfall Eldistribution inför effekttariffer senast 1 januari 2027
Från Vattenfalls håll har man ännu så länge inte kommunicerat hur och när effekttariffer kommer. På Elinstallatörens frågor får vi endast svaret:
”Arbete pågår att utforma effekttariffer i lokalnätet. De kommer att införas senast 1 januari 2027. Inför denna utrullning kommer pilottest genomföras, men tidpunkt och omfattning för detta är ännu inte fastställt.”
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen