Elinstallatör döms att ge kund insyn – förlorade mål om artificiella prislistor
Elinstallatören anklagades för fejkade överpriser. Nu tvingar tingsrätten företaget att ge kunden full insyn i ekonomin för att ta reda på om ”artificiella prislistor” använts.
Läs också:
Grossisternas rabatter anmäls: ”Oschysst och moraliskt fel”
Läs också:
Installatören gick rakt av på grossistens prislista — helt okej tyckte Arn
Redan i en rapport från 2021 belyste Konkurrensverket ett stort problem kring konkurrensen i byggmaterialindustrin. Få grossister, dålig pristransparens samt hemliga rabatter var saker myndigheten slog ned på.
Rapporten kom fram av att FFSS (tidigare Västfastigheter)i ett klagomål anmält att de ansåg att elinstallatörer och elgrossister samarbetat om artificiella överpriser. Men utöver att ha klagat har fastighetsägaren valt att gå vidare och anmälde i januari 2023 en elinstallatör för just detta – och nu har deldom kommit.
I sitt anförande har FFSS uppgett att de anser att elinstallatören debiterat överpriser för material och därför vägrar de betala huvudentreprenören NCC för det jobb elfirman utfört. Beloppet det handlar om är på 24 164 170 kr ex moms.
En bärande del i anmälan är att elfirman haft ett projektspecifikt särskilt samarbetsavtal med en grossist. Genom detta har elinstallatören fått kompletterande rabatter som inte redovisats till FFSS. Upplägget har inte heller gått att upptäcka vid sedvanlig kontroll av överlämnade fakturor.
Fastighetsbolaget har inga invändningar om att materialet köpts in och klagar inte på mängd, kvalitet eller vilka specifika produkter som valts. Däremot motsätter de sig priset för detta. FFSS menar att elinstallatörens verkliga nettokostnad varit lägre och kräver därför full insyn i företagets ekonomisystem.
Elfirman bestrider FFSS anmälan i sin helhet.
Så vad blev utfallet i deldomen? Göteborgs tingsrätt skriver att de dömer att elinstallatören ska ge FFSS insyn och fullt tillträde till ekonomisystemet, visa samtliga avtal, prislistor och rabattbrev från 2015 och framåt – samt betala rättegångskostnader. Det senare innebär en smäll på dryga två miljoner.
Läs också:
Elektroskandias vd om GNP-listan: ”Den kommer att bestå”
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen