Dynamisk lastbalansering och 6 andra nyttor med OCPP
Vill du att din elbil bara ska laddas när priset är lågt på Nordpool? Eller vill du kunna låna ut laddboxen via en app? Här är några smarta funktioner i laddboxar som följer standarden OCPP.
1. Vad är egentligen OCPP?
OCPP står för Open Charge Point Protocol och är en kommunikationsstandard som funnits sedan 2012. Den gör det möjligt för laddboxar att kommunicera med centrala styrsystem, SCMS, av många olika slag – det kan vara betalsystem, system för övervakning eller energimätning och mycket annat.
– Genombrottet för OCPP kom i och med versionen 1.6 för ett par år sedan. Tillsammans med den senaste versionen 2.0.1 är dessa båda de mest använda idag. Varje ny version har inneburit förbättringar i säkerhet, kompatibilitet och funktionalitet, säger Jonathan Steneros, teknisk projektledare hos Ladda Tillsammans. Idag är OCPP så etablerat att Vattenfall och andra nätägare driver på för att det är ska bli en europeisk standard.
Läs också:
Stor marknadsöversikt – 24 laddboxar jämförda
Läs också:
Elbilen som hembatteri – här är 5 skäl till att det dröjer
2. Hur utbrett är OCPP bland moderna laddboxar?
För några år sedan var det bara en handfull laddboxtillverkare som använde OCPP i sina produkter, men idag är det desto fler. Av 24 laddboxtillverkare vars laddboxar Elinstallatören jämfört är det 16 som tagit steget över till den nya standarden. Det innebär att valet av fabrikat och modell blivit mindre viktigt för den som vill ha en egen laddbox installerad, eftersom de allra flesta kan erbjuda tillgång till smarta funktioner, antingen inbyggt i produkten eller som en tillvalsmöjlighet med tillverkarens egna kompletterande utrustning eller via någon tredjepartsleverantör.
3. Får jag bättre kontroll över laddboxen om den kommunicerar via OCPP?
- Ja, det får du. När en laddbox är ansluten till ett SCMS via OCPP ger den dig fler alternativ till hur laddningen ska startas eller stoppas.
- Den ger dig möjlighet att övervaka hur laddningen fortlöper.
- Du kan få koll på din energiförbrukning om laddboxen är utrustad eller kompletterad med en energimätare.
- Via OCPP går det att styra vem eller vilka som ska ha tillgång till laddaren, med hjälp av RFID-tag eller via en mobilapp.
- OCPP kan också användas för att uppdatera laddarens mjukvara.
Läs också:
5 saker att tänka på när du gör underhåll på laddboxar
4. Vad är dynamisk lastbalansering och varför är det så populärt?
Dynamisk lastbalansering är en av de mest populära smarta funktionerna. Denna funktion säkerställer att elbilsladdningen inte överbelastar fastighetens huvudsäkringar genom att anpassa laddningen efter hushållets totala effektbehov i realtid. Om fler än en laddare är installerade ser lastbalanseringen till att fördela laddeffekten mest optimaltpå optimalast möjliga vis.
Att kunna styra fastighetens totala effektuttag vid en given tidpunkt får en allt större ekonomisk betydelse I och med införandet av effekttaxor på elabonnemangen.
5. Vad är poängen med appstyrning?
Appstyrning och schemaläggning gör det möjligt att kontrollera laddningen via en app i mobilen. Det gör det möjligt att ladda under tider med lägre elpriser om hushållet har timdebitering på sitt elabonnemang.
6. Varför är det så populärt att ladda elbilen med solel?
För den som har egna solpaneler på fastigheten kan laddningen styras så att den går igång när det finns tillgång till överskottsel från solpanelerna. Det är mycket mer lönsamt än att sälja sådan el till elhandlarna och kan styras dynamiskt så att laddaren tilldelas all den effekt som finns tillgänglig under tider då solpanelerna producerar mer än vad fastigheten konsumerar.
7. Lägre kostnader går hand i hand med samhällsekonomin
Laddning vid låga timpriser kan också styras via OCPP. Olika tekniska lösningar finns för att via OCPP koppla billaddningen till prisvariationerna på Nordpool. Det ger hushållet lägre elkostnader och hjälper samhället genom att minska belastningen på elnätet under högtrafikperioder.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen