Logga in

”Den som tvivlar på svaret har inte förstått vad väsentlig ändring är”

Publicerad
5 dec 2024, 10:56

Hade Elinstallatörens expert Frank Johansson fel om betydelsen av ”väsentlig förändring”? ”Som jag ser det är experten ute och cyklar”, säger elektrikern Marcus Eklånge-Gindemo. 

Läs också:
Måste PEN-ledaren läggas om vid ominstallation av central?

Läs också:
Får man koppla laddbox till TN-C?

I början av oktober gav elsäkerhetsexpert Frank Johansson ett vägledande svar på en elektrikers fråga. Detta rörde huruvida en EKKJ 3-ledare + PEN med 2,5 kvmm behövde läggas om. Elektrikern hade satt en ny elcentral med jordfelsbrytare i ett garage, detta på ovan nämnda matning som tidigare bara hanterade en kopplingsdosa och lite belysning.

I korthet var svaret nej. Att sätta en central på matningen var inte att se som något som hade väsentlig betydelse för säkerheten. (Läs hela resonemanget här)

Svaret fick dock elektriker Marcus Eklånge-Gindemo att gå i taket.
– Det här skrämde fart i huvudet på mig och som jag ser det är experten ute och cyklar. Det måste vara en väsentlig förändring om man byter från en gruppledare till en huvudledare. Annars kan du i stort sett ta vilken gruppledare som helst och göra om till huvudcentral, säger han till Elinstallatören. 

Marcus Eklånge-Gindemo säger att han hört sig för hos andra experter men inte fått något rakt svar. Men anser att eftersom anläggningen nu ändras måste det anses som något väsentligt.
– Om det inte gör det så öppnar det ju upp för oseriösa installationer, säger han.

Men har Frank Johansson fel, hade han missuppfattat frågan? Installatörsföretagens elsäkerhetsexpert Fredrik Byström Sjödin är glasklar i sitt svar.
– Frank har rätt. Den som tvivlar på svaret har inte förstått vad en väsentlig ändring är. Vill du sätta dit en gruppcentral, som i detta fallet, är det som att ses som en kopplingsdosa – men med mer kopplingsmöjlighet, säger han. 

Just begreppet väsentlig ändring är snårigt. Bara för att man tycker att det sker en stor förändring, innebär det inte i sig att kravet för ”väsentlig” är uppnått.
– Det här är ett vanligt missförstånd hos elektriker, det krävs mycket för att det ska ses som väsentlig ändring och det här har Elsäkerhetsverket uttalat sig mycket om. Ta exemplet att du har en gammal central med 12 Diazedsäkringar 16A. Den installerades när kåken byggdes, men endast nio säkringar användes. Långt senare kan en ägare bygga ut och anlägga bastu – och till den dra ut en ny 2,5 kvmm från de sista tre grupperna. Är det en väsentlig ändring? Nej. Den kabeln räknas som en underhållsåtgärd och du får teoretiskt samma krav som när elcentralen byggdes för 40 år sedan.

– Även om du inte använder hälften av säkringarna i en anläggning – så ska den klara det. Rent elektrisk hade du kunnat köra 25A på bastun, men huvudsäkringen skulle ju lösa ut innan eftersom den är på 16A. Men det gör ju inte anläggningen mindre säker för det. Det är inte snyggt, jag skulle säga att det är tveksamt om det kan ses som fackmannamässigt – men det uppfyller elsäkerhetslagstiftningen.

Den givna följdfrågan på detta blir då: vad är då en väsentlig ändring? Vad skulle krävas för att ursprungsfallet, där kopplingsdosan byttes mot elcentral, skulle nå dit?
– En väsentlig ändring hade varit om du haft din 2,5 kvmm 16A kabel och satt en modern effektbrytare i matande ände. En som du kan ställa på 32A. Då kan det hypotetiskt bli en väsentlig ändring, säger Fredrik Byström Sjödin.