8 saker du (kanske) inte visste om strömbrytare, vägguttag och dimrar
Är tiden mogen för USB-laddning i vägguttaget? (Ja) Är vriddimmern död? (Tvärtom) Och är det riskfritt att köpa vägguttag på lågprisvaruhuset? (Nej) Här är elektrikernas och tillverkarnas råd.
1. Är billiga vägguttag och strömbrytare från lågprisvaruhuset skräp? Och i så fall, vad skiljer bra vägguttag och strömbrytare från dåliga?
– Ett bra vägguttag klarar 16 A belastning. Det krävs för att kunna koppla in och använda till exempel en tvättmaskin utan att det börjar kola och brinna i uttaget, säger Mattz Birath elinstallatör på Hyr en timme och fortsätter.
– Ett krav är att ett uttag ska behålla sin säkerhet trots att det finns ett fel. Problemet med billiga uttag från lågprisvaruhusen är att de har mycket metall i sig. Om kåpan är trasig riskerar du att beröra fas, nolla och jord. Personligen skruvar jag inte upp uttag som inte har beröringsskydd när kåpan är bortskruvad. Det är mitt ansvar om något skulle gå fel, säger Mattz Birath.
– Det tar längre tid att installera uttag från lågprisvaruhusen. De är kanske billiga att köpa in men i min erfarenhet är de inte lika lätta att jobba med eftersom de inte är lika väl utformade, säger Petronella Larsson, elektriker på Bravida i Halmstad.
Läs också:
Så väljer elektriker vägguttag och strömbrytare
Läs också:
Allt om strömbrytare, vägguttag och dimmer
– Uttag från Schneider och Elko tål tuffa tag, delarna sitter bättre. De är mer robusta och man kan handskas med dem på ett annat sätt än billiga uttag. Och de är mer gediget utformade, ta en sådan enkel sak som att skruven sitter kvar när man skruvar ut den i stället för att ramla i backen, säger Peter Bühler ellärare och egenföretagare på Enkla eljobb.
En tryckdimmer är något som sitter på väggen som de flesta inte känner igen som dimmer. När du håller in knappen vet du inte om ljusstyrkan ökar eller minskar.
Robert Palm om varför konsumenter fortfarande gillar vriddimmern
2. Vad avgör valet av vägguttag och strömbrytare?
– För de flesta är ett vägguttag bara en platta med två hål som det kommer el ur. För dem är det bara priset som avgör, säger Mattz Birath.
– Mina kunder vill att vägguttagen ska ta så lite plats på väggen som möjligt. De ska vara så osynliga det går, säger Petronella Larsson och får medhåll.
– När det gäller infällt vill kunderna ofta att vägguttagen ska vara slimmade. Men egentligen är det bara de specialintresserade som bryr sig om sådant. De flesta vill ha standarduttag, säger Peter Bühler.
Elektrikerna i artikeln
Mattz Birath, hyr en timme
Elektrikern Mattz Birath startade om sitt yrkesliv när han blev utbränd. Nu jobbar han i sitt eget företag Hyr en timme med elinstallation åt privatpersoner. Han åtar sig bara små uppdrag som tillåter återhämtning mellan varven. Hyr en timme har flera gånger fått utmärkelsen Årets hantverkare och hans företag har flera hundra positiva recensioner på Reco, Google mfl.
Mer om Mattz Birath
”Jag jobbar max två timmar per kund”
Petronella Larsson, Bravida Halmstad
Petronella Larsson arbetar som serviceelektriker på Bravida i Halmstad. Hon föreläser regelbundet för blivande elektriker på utbildningar. Hon är aktiv i Elektrikerförbundets avdelning Elqvinnorna och IN och SEFs gemensamma satsning på jämställdhet Upplyst. I jobbet på Bravida blandar hon uppdrag inom felsökning och service med entreprenadjobb.
Peter Bühler, yrkeslärare Refis och egenföretagare på Enkla eljobb
Peter Bühler var hantverkarföretaget Clas Fixares ansikte utåt på elsidan. I dag arbetar han med sitt eget företag Enkla eljobb på helgerna och på vardagarna utbildar han nya elektriker på yrkesgymnasiet Refis i Liljeholmen i Stockholm.
3. Vad avgör valet av dimmer?
– Jag skulle säga att folk inte har så bra koll på dimrar, men jag föreslår alltid tryckdimmer, säger Petronella Larsson.
– Problemet med vriddimmer är nivån, att den inte går att få ner tillräckligt för att uppnå mysljuset. Jag brukar alltid föreslå tryckdimmer för kunderna. Jag tror att det handlar om att ta sig tid att förklara hur de fungerar. Med en dosdimmer är det du själv som elektriker som bestämmer nivån, säger Peter Büler.
– Yngre vill ha tryckdimmer och äldre personer föredrar dimmer med ratt, säger Mattz Birath.
– En sak som många inte känner till om dosdimrar, åtminstone från Eltako och Plejd, är att om du håller inne tryckknappen när du ska tända startar dimmern från lägsta nivån. Annars, om du bara trycker, kommer den tändas på den nivån som den släcktes på sist, säger Mattz Birath.
4. Är vriddimmern död?
– Nej, de senaste tre åren har försäljningen av vriddimrar ökat igen, säger Robert Palm, produktchef för vägguttag och strömställare på Schneider Electric och fortsätter.
– Många slutanvändare vill ha en vriddimmer för att de vet att det är en dimmer. En tryckdimmer är något som sitter på väggen som de flesta inte känner igen som dimmer. När du håller in knappen vet du inte om ljusstyrkan ökar eller minskar. Så är det inte med vriddimmern. Alla förstår instinktivt åt vilket håll de ska vrida för att få ljuset att minska eller öka.
– Vår nyaste vriddimmer går också betydligt lägre ner i ljusstyrka. Utan neutralledare går det att dimra till 3 W och med neutralledare går den till 0 watt, säger Robert Palm.
5. Varför flimrar lampor med dimmer?
– Om du dimrar led utan neutralledare kan det bli problem med flimmer, säger Petronella Larsson.
– Problem mer dimmer är ofta problem med en ljuskälla, så har det åtminstone varit historiskt. Köp dimrade ljuskällor på en lampaffär där de har bättre produkter än på både mataffären och byggvaruhuset, säger Mattz Birath.
6. Varför har USB-laddning direkt i vägguttagen inte slagit igenom?
– När kunderna får höra om prisskillnaden vill de ha ett vanligt uttag, säger Petronella Larsson.
– De flesta känner inte till att det finns. Men om de får höra talas om det är det många som blir intresserade. Det är en trevlig funktion i hörnboxen i köket, säger Peter Bühler.
– Problemet har varit att uttagen inte klarar av att leverera så mycket ström. En Iphone 16 laddar med minst 30W effekt medan USB-uttagen bara levererat 3-5 watt. Då tar det ganska många timmar att ladda klart telefonen, säger Mattz Birath och fortsätter.
– En kund hade tänkt att han skulle driva sin dator från ett USB C-uttag. Men det blev inte så bra. Datorn drog 75W. När han pluggade in den i uttaget som levererade 4-5 watt gick laddaren sönder.
Jag tycker att alla som installerar nytt ska dra fram en nolla till varje strömbrytare
Mattz Birath
7. Hur påverkar standarden USB C Power Delivery användningen av USB i vägguttag?
– Nya Elko One med två USB C i tvåvägsuttaget är ett smart uttag. Om din telefon bara laddar 8 Watt levererar uttaget inte mer än 8 W. Upp till 80 procent laddnivå går laddningen för fullt, därefter trappas den ned för att inte överladda batteriet, säger Anders Haglund, säljare på Elko i Småland.
– Power Delivery innebär att vägguttaget kommunicerar med enheten du laddar. Om du stoppar in din telefon känner uttaget av hur mycket ström den kan ta emot och det är så mycket ström som uttaget levererar, säger Robert Palm på Schneider Electric vars nya vägguttag med USB C kan leverera upp till 45 watt.
Läs också:
En riktig elektriker ska klara att koppla en X-plint, men…
Läs också:
Mer smart belysning gör vriddimmern ovanligare
8. Vilka misstag är vanliga vid installation av vägguttag och strömbrytare?
– Det klassiska är att koppla in något på x-plinten som inte ska vara där och då fungerar inte vägguttaget eller strömbrytaren. X-plinten används för att koppla förbi något som annars kanske skulle ligga separat i dosan och kopplat i en wago-klämma, säger Peter Bühler.
– För mig som ellärare handlar installation av vägguttag och strömbrytare också om yrkesstolthet, därför låter jag inte elever komma undan med att installera apparater som inte sitter helt rakt. I de lägena gäller det att ta fram vattenpasset, säger Peter Bühler.
– Det här är också en yrkesskada. När jag är på besök hos folk får jag nästan hålla i mig själv för att inte rätta till vägguttag som sitter snett, säger Peter Bühler.
– Man har sett en del som använt jorden som tändtråd. Att nollan och fasen är förväxlad är mer begripligt. Men en elektriker ska kunna se sådant, säger Petronella Larsson.
– Det är inte ett misstag direkt. Men jag tycker att alla som installerar nytt ska dra fram en nolla till varje strömbrytare även om den kanske inte skulle behövas just nu. I dag kräver många produkter en nolledare, då är det bra om den finns där redan, säger Mattz Birath.
Läs också:
Dimmern i porslin är lyxig men…
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen