5 missuppfattningar om effekttariffer
Trodde du att effekt kommer bli billigare på natten? (Nja) eller att lågt spotpris påverkar (Nej) – Här är fem vanliga missförstånd om effekttariffer och varför det inte fungerar som du tror.
Läs också:
Nu kommer effekttariffer – 7 saker som sänker din elräkning
Läs också:
Glöm elräkning baserad på huvudsäkring – nu kommer effekttariffer
Snart ska alla elnätbolag i Sverige ha gått över till effekttariffer. Ett system där det är effekt, snarare än energi som kommer avgöra bottenraden på elräkningen. Det nya kravet kommer först om 2 år, men flera nätbolag har redan infört det och 1 januari så även Ellevio.
Men okunskapen kring vad det handlar om är fortfarande stor och antagande, killgissningar och rena missuppfattningar florerar fritt. Här benar vi ut lite bland de vanligare missförstånden.
1. Effekttariffen är bara ett sätt för elnätbolagen att tjäna mera pengar
Gå ut på sociala medier eller ta en titt i vilket husägarforum som helst och du möter detta påstående. Effekttariff är bara ytterligare ett påhitt för att krama ur mer stålar ur den redan hårt pressade svenska befolkningen.
Dock stämmer det inte. Elnätsbolagen må ha monopol på respektive marknad, men de får inte agera helt fritt inom den. De är hårt styrda av den intäktsreglering som Energimarknadsinspektionen lagt.
– En vanlig sak är att många tror att införandet av effektavgifter är ett verktyg för att smyghöja priserna. Det är fel, det här är en omfördelning av samma totala intäkt, men drivet av hur våra kunder förbrukar, säger Emil Andersson, strategichef på Göteborg Energi Elnät.
– Modellbytet till tariff påverkar inte vår intäktsreglering.ör oss är det ett nollsummespel då tanken är att systemet ska vara intäktsneutralt. Det finns alltså inget incitament för att göra det här för att tjäna pengar, säger Gustav Wengen på Eon.
2. När det är lågt spotpris, då kan man dundra på!
Ett lågt spotpris innebär att kotnanden för energi är låg. Men det har inget att göra med effekt och de system som elnätbolagen nu inför. En period med tre timmar där spotpriset är 0 öre innebär i teorin att energin är gratis, men att man betalar skatter och överföringsavgift. Dock är det när den infaller som är det viktiga i det nya tariffsystemet.
Sker detta under ”fel” tid kan den som med vana passar på att slå full fräs i elbilsladdaren, laga mat, dra igång bubbelkoppen och köra hela tvättstapeln – få en riktigt läskig överraskning. Nämligen att effekttoppen blir väldigt hög.
3. Jag råkade köra hårtorken och mikron vid samma tillfälle – är det kört då?
Alla elektriska apparater har en märkeffekt som anger vad den maximala kapaciteten är. Ett bastuaggregat har kanske 6 kW, strykjärnet 2,4 kW och en hårfön har 2 kW. Men om det skulle infalla så att en i hushållet eldar på bastun och stryker i väntan på värmen samtidigt som en annan blåser håret – innebär det inte per automatik en effekttopp på 10,4 kW.
Varför inte? Jo, för elnätbolagets mätning sker över en timme och om fönen bara går tio minuter och strykjärnet fem – då adderar de endast 600 W respektive 160 W till totalen. Och bastun, nja – den går bara på full effekt en del av timmen och mindre därefter.
Så istället för 10,4 kW landar timmen troligen på lite över 5 kW.
4. Nu är det helg, då har effekttariffen stämplat ut – och på sommaren då behövs den väl inte?
Effekttariffer införs för att påverka alla elkunders beteende. Helt enkelt få folk att förstå att när de belastar nätet fel/vid fel tillfälle – så kommer det kosta. Därför har de flesta tarifferna utformats så att på natten har man ”rabatt” och effekttopparna räknas bara till halva värdet. Helt enkelt att det är ”dyrt” när effekten används.
Men då är det väl fritt fram på helgen? Då är det ju inte lika hög last. Nja är svaret på det. Visst, det finns vissa elnätsbolag som bara kommer att ha full effektavgift vardagar dagtid, men inte alla.
Sommartid då? Då finns det ju mängder med solenergi och ingen behöver köra värmepumpen dygnet runt. Återigen är svaret blandat. Vissa har säsongstariff, andra inte.
Jätten Ellevio tillhör de som inte differentierar vardag/helg – eller för säsong
– Jag vet att andra har det, men vi har valt att dra en gräns vid säsong för att göra det mindre komplext. Vi har hört från andra att det finns en frustration varje höst då kunderna upplever att priserna höjs inför vintern. Därför har vi valt bort det. När det gäller att differentiera mellan vardag och helg, där ser vi inte att vi har så mycket lägre last på helgerna, säger David Bjurhall, pris- och regleringschef på Ellevio.
Läs också:
Då ska fastighetsbatteriet sänka effektuttaget
5. Jag köpte en elbil för ”miljön”… men den kan jag ju inte ladda hemma längre
Moderna elbilar har 11- eller 22 kW ombordladdare för laddning via AC. Här blir skillnaden för den late elbilisten enorm med effekttariffer kontra det äldre systemet. Laddar man blint i ex Ellevios nät med full effekt – skulle det innebära en månadsavgift på 1 780 kr. Men det här är ett beteende nätägare inte vill se, och faktiskt är det få elbilsägare som agerar så här i dag.
– Redan i dagsläget ser vi att det inte är elbilen som skapar effekttopparna hos kunder. De flesta elbilsägare använder någon form av styrning. Just elbilsladdning är väldigt lätt att styra, det är svårare att säga åt kunder att inte äta middag vid middagstid. Det finns andra beteenden man aktivt måste ändra, säger David Bjurhall på Ellevio.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen