Wiser, Casambi och KNX – så tycker några elektriker om systemen
Det finns fördelar med Wisers gateway, trots allt, säger en montör, en annan tycker att den mer avancerade programmering som krävs i Casambi kan ge det lilla extra.
”De har fortfarande ingen krondimmer, det är trist” säger Stefan Siverklint, montör hos Elfabriken Sverige i Västerås, om belysningsstyrningen Wiser. Han gillar att installera den, men hade förväntat sig mer av teknikutvecklingen hittills. En krondimmer styr två laster från en dosa, vilket spar utrymme. Utan krondimmer behövs dubbla puckar på vissa ställen.
– En gateway krävs också, och det är ingen dans på rosor att installera den. Men när den väl är på plats finns många fördelar trots allt, säger han.
”En konsult ritade in Plejd för belysningsstyrning i kontor i centrala Helsingborg. Det tyckte jag var konstigt. Plejd är ändå rätt begränsat styrfunktionsmässigt.”
daniel höst, elektriker
Läs också:
Nya trenden: Blanda trådlöst med KNX och Dali
Läs också:
Allt du behöver veta om belysningsstyrning
Wiser-systemet från Schneider Electric är ett bra val så snart det är mer än bara ett par lampor som ska styras, tycker Stefan Siverklint. Mesh-nätverket, där alla installerade produkter kan prata med varandra via wifi, är praktiskt.
– Enda nackdelen är väl om det blir något problem med wifi, tillägger han.
Större, mer standardiserade system som KNX och Dali tycker han också är bra. Men de blir ofta för dyra för vanliga villaägare.
– Det är många som bara vill styra till exempel belysningen i ett badrum eller kök. Då är Plejd ett mycket enklare och billigare alternativ, säger Stefan Siverklint.
För Magnus Nilsson, elektriker hos Elektrolund i Kävlinge, har det blivit Casambi i en hel del större installationer på senare tid – i flerbostadshus och kontor. Men det händer att detta system även sätts in i villor, där ägaren önskar ett riktigt smart hem.
– Casambi har det där lilla extra som ibland behövs. Det är värt en något mer krävande programmering, säger han.
Det är också viktigt att det går att styra belysningen med hjälp av knappsatser på väggen, gärna trådlöst styrda strömbrytare.
– Många människor tycker det är smidigare att använda knappar. Det kan vara krångligt att ha med sig mobilen överallt, säger Magnus Nilsson.
Daniel Höst, serviceelektriker hos Granitor Electro i Helsingborg, har arbetat mest med belgiska systemet Niko på senare tid då han installerat mycket i skolor.
– Systemet är bra och användarvänligt – det går enkelt att skapa grupper för olika sorters belysning, till exempel tavelbelysning, säger han.
I skolor finns ofta Dali installerat sedan tidigare och det fungerar bra ihop med Niko, menar Daniel Höst. Niko erbjuder också nymodigheter som inte är så vanliga i Sverige ännu, men används en hel del i Danmark. Till exempel automatisk justering av färgtemperatur under dagen, så kallad tunable white.
– Då ändrar sig färgtemperaturen i det vita ljuset under dagen, så att man håller sig pigg, säger Daniel Höst.
För större installationer tycker han annars att KNX är svårt att slå. Det är standardiserat och blir därför ofta enklast att jobba med.
– Men jag har även bra erfarenhet av Casambi som möjliggör trådlös styrning med Dali på längre avstånd, med long range bluetooth. Det har jag använt bland annat för belysning runt en fotbollsplan, säger Daniel Höst.
Han är mer skeptisk till Plejd, som blivit populärt bland elektriker och privatpersoner på senare år. Det är bara bra när det används på rätt plats.
– En konsult ritade in Plejd för belysningsstyrning i kontor i centrala Helsingborg. Det tyckte jag var konstigt. Plejd är ändå rätt begränsat styrfunktionsmässigt.
Läs också:
Elektrikernas 10 bästa tips för ett smartare hem med Plejd
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen