Logga in

Riktig bakelitkänsla – ”Jag gillar att blanda vit kabel med svarta uttag”

Publicerad
4 nov 2024, 05:26

Smaken är som baken när det kommer till utanpåliggande installation – kulo på elektrikerspråk. Här delar tre kuloentusiaster sina smakråd om produkter och verktyg.

Text

Elektrikernas råd för en prydlig kuloinstallation:
9 saker att tänka på inför kuloinstallationen

Lifehacks:
6 lifehacks som underlättar kulodragningen

Mathias Hultman. Bild: Privat

Vilka produkter använder du för utanpåliggande installation?

– Jag brukar använda mig av Draka och deras QLO-kabel, eftersom jag gillar hur den håller formen när jag jobbar med den. Jag tycker att många andra kulokablar drabbas av veck när man böjer dem. Men Drakas QLO håller sig slät och fin i böjen, ligger bra mot underlaget och är extremt lättskalad i ytterhöljet. Även Nexans är bra, men jag kan tycka att deras motsvarighet till QLO är lite för tunn, det säger elinstallatören och influencern Mathias Hultman.

– När det kommer till verktyg använder jag Castors M-30 klammermagasin. Den är laddad med 25 klammer och gör arbetsprocessen väldigt mycket snabbare. Sedan är det såklart en liten hammare som gäller. 

Vilka produkter är bäst att kombinera?

– QLO tillsammans med Renova är såklart favoriten. Eftersom kulodragning oftast sker i äldre hus och lägenheter så passar Renova fint, med sin serie av äldre, utanpåliggande uttag och brytare.

Vilka produkter undviker du?

– Ibland vill kunder komplettera med ett nytt vägguttag som de har köpt själva, på exempelvis Jula. Plasten på deras uttag är hårdare och anslutningsytorna är mindre . Det är inget proffsmaterial. Ett kvalitativt vägguttag ska vara lättarbetat och enkelt att klippa i. Ett uttag på Jula kanske endast kostar 79 kronor, men de spricker lättare och är svårare att få bra anslutning i, säger Mathias Hultman. 

Misstagen att se upp för:
6 misstag att se upp för vid kulodragningen

Oscar Åberg. Bild: Privat

Vilka produkter använder du för utanpåliggande installation?

– Jag använder mig alltid av Elkos kulodosor. De är superbra, eftersom de har färdigmonterade plintar i sig. Schneiders TKK-klammer är det jag är uppvuxen med. Många säger att jag är en del av den gamla skolan, som klamrar med TKK, men jag tycker att det funkar bra, säger Oscar Åberg tredjeårsmontör på Seso el i Trosa och för många känd som rolig_elektriker på instagram.

– Jag spikar med en elektrikerhammare och ett enkelt klammerdon från TKK. Vad gäller kabel kör jag främst på EQLQ och EXLQ med biledare. Det viktigaste är att kabeln är lättskalad och enkel att få rak.

Vilka produkter är bäst att kombinera?

– Det beror på vad det är för miljö jag jobbar i. Är det en gammal kåk där Renova redan är installerat håller jag mig alltid till Renova. Är det en lite modernare villa, där kunden har specifika önskemål på serie, förhåller jag mig till det såklart. 

Vilka produkter undviker du?

– När jag spikar upp en kabel där flera vägguttag ska monteras, vill jag att det vara en utanpåliggande serie. Jag tycker att det är tråkigt att spika upp en kabel på ett fint sätt, för att sedan behöva borra i väggen och dra kabeln till en infälld strömbrytare. Utanpåliggande produkter är att föredra och man bör undvika att fälla in apparater.

Läs också:
”27,3 centimeter betraktas som magiskt av många kuloveteraner”

Wille Williams. Bild: Privat

Vilka produkter använder du för utanpåliggande installation?

– Nexans EQRQ har varit mitt förstaval i många år. Förpackningen är väldigt smidig och tidseffektiv, eftersom den är rullad på en trumma och kommer ut rak. En kabel är inte lika enkel att hantera om den kommer i en inplastad rulle. För att klamra använder jag Castors klammermagasin, säger Wille Williams, känd som Wille Fix i sociala medier 

Vilka produkter är bäst att kombinera?

– Kulo används oftast i klassiska installationer. Därför väljer jag oftast Renova, för att få till en klassisk, snygg stil. Jag gillar framförallt att blanda vit kabel med svarta uttag. Det ger en riktig bakelitkänsla, som man hade förr i tiden. Jag har också lagt märke till att Schneider och Nexans färger matchar väldigt bra, vilket är superviktigt för estetiken.

Vilka produkter undviker du?

– Jag har sett många installationer som inte färgmatchar med varandra. Ett märke som är svårt att matcha med mina kablar från Nexans är Berker. Deras vägguttag har en nyans som skiljer sig för mycket till färgen jämfört med kabelns nyans. 

– Ärligt talat är jag inte heller helt förtjust i Renova. Speciellt inte deras infällda serie. Det kräver hög precision och noggrannhet även av andra yrkesgrupper, som snickare och målare, för att det ska bli bra. Om snickaren inte har gjort sitt jobb ordentligt blir det svårt att få till Renovas infällda serie på ett snyggt sätt, säger Wille Williams.