Logga in

Nya trenden: Blanda trådlöst med KNX och Dali

Publicerad
11 nov 2024, 05:29

I skiftet från lysrör till led passar verksamheter som skolor och handel på att förbättra sin belysningsstyrning. Casambi, Schneider Electric och flera andra tillverkare möter efterfrågan och blandar trådlösa system med KNX och Dali.

Utbudet av puckar och gateways blir allt större. Plejd har satt fart på marknaden för belysningsstyrning. Att erbjuda trådlös styrning är en självklarhet för de flesta tillverkare i dag. Men enbart trådlöst fungerar inte överallt.

”99 av 100 anläggningar är Dali eller Dali 2 – i skolor, sjukhus, kontor, garage och industrier. Då är det bra att komplettera med utrustning som passar med Dali, och trådlös styrning blir oftast mer flexibel.”

Fredrik Botolfsson, Niko

Läs också:
Wiser, Casambi och KNX – så tycker några elektriker om systemen

Läs också:
Allt du behöver veta om belysningsstyrning

Den nya given är då hybridlösningar, som kombinerar trådat och trådlöst. Det ger ökad flexibilitet och minskade kostnader, menade flera utställare på Elmässan i Kista.

Thomas Andersson, produktchef Schneider Electric:

Thomas Andersson

– Många belysningsstyrningar kommunicerar i dag trådlöst, ofta via blåtand som har begränsad räckvidd. Med vår hybridmodul KNX Space Logic når den trådlösa signalen runt 50 meter, och ännu längre om flera Wiser Zigbee-produkter kan hjälpa varandra i ett Mesh-nätverk, säger Thomas Andersson.

Företagets hybridmodul, som nominerades till bästa elnyhet under Elmässan, är en gateway som förenklar trådlös belysningsstyrning i KNX-installationer. Framför allt blir det enklare och billigare att komplettera befintlig KNX med fler funktioner.

– Det kan vara praktiskt om man till exempel har missat att sätta upp en strömställare, och vill ha knappar på ytterligare en vägg. Då räcker det att montera en trådlös, batteridriven strömbrytare som pratar med KNX-hybriden, säger Thomas Andersson.

Hybridmodulen gör det även möjligt att lägga till andra trådlösa produkter. Till exempel magnetventiler för fönster och dörrar, och sensorer för temperatur, fukt eller upptäckt av vattenläckage.

Kommunikationen mellan de trådlösa produkterna sker dubbelriktat. En Wiser-enhet kan styra en KNX-enhet och vice versa.

Varför tror du den här produkten nominerades till bästa elnyhet?

– Mycket drivs trådlöst i dag, på grund av enkelheten. Nu går det att göra på ett stabilt sätt även med standardiserad KNX, säger Thomas Andersson.

Viktor Olsson, Casambi:

Viktor Olsson

Förenklad Dali-styrning har även lyft Casambis produktserie Salvador in i rampljuset som nominerad till bästa elnyhet under Elmässan. Produkten finns i två modeller, 1 000- och 2 000-serien. Båda finns för 16, 32 eller 64 drivdon.

– I stora drag handlar det om att sätta in en Dali-buss i Casambis trådlösa plattform. På så sätt kan du skapa hybridnätverk med både trådat och trådlöst. Det är bra till exempel för belysning inom detaljhandel, där du kanske har en Dali-skena och vill ha individuell styrning på varje armatur, säger Viktor Olsson, regional försäljningschef Casambi.

Efterfrågan på kombinationer av trådad och trådlös belysningsstyrning har ökat i och med skiftet från lysrör till led. Det blir ofta en ekonomiskt gynnsam lösning vid renoveringar i skolor och lokaler.

– I en skola har de kanske ganska billiga Dali-armaturer med snabbkopplingar till klassrummen. Vi sätter in en Salvador per klassrum, och sedan talar klassrummen trådlöst till varandra. Du har full styrning på alla armaturer, och kan ha trådlösa brytare som styr utvalda belysningar.

Casambi kommunicerar i Mesh-nätverk, och den trådlösa styrningen sker via blåtand. Räckvidden är vanligtvis uppemot trettio meter inomhus, men det beror på vilka väggar som finns emellan. I utomhusanläggningar når signalerna runt 200 meter.

– Installatörer måste komma ihåg att inte stoppa in noder i metallådor, utan använda plast eller andra material där signalen kan passera, säger Viktor Olsson.

Fredrik Botolfsson, Niko:

Fredrik Botolfsson

Även företaget Niko har märkt stor efterfrågan på kombinationen trådad och trådlös belysningsstyrning i och med skiftet från lysrör till led.

– 99 av 100 anläggningar är Dali eller Dali 2 – i skolor, sjukhus, kontor, garage och industrier. Då är det bra att komplettera med utrustning som passar med Dali, och trådlös styrning blir oftast mer flexibel, säger Fredrik Botolfsson som jobbar med projektförsäljning hos Niko.

I Nikos fall handlar det om att koppla sensorer till Dali-bussen som kommunicerar med belysningsanläggningen. En Dali2-sensor används som så kallad applikationscontroller och blir hjärna och strömförsörjning i anläggningen. Styrningen kan ske via trådlösa alternativ.

Fredrik Botolfsson har höga förväntningar på en ny standardlösning som kommer att förenkla kombon trådat-trådlöst.

– Det vi tror kommer starkt för detta är Dali+. Där får nog Casambi en del konkurrens, säger han.

Rikard Nilsson, återförsäljare Zennio:

Rikard Nilsson

– Zennios Inbox Dali 16 är bra eftersom den kan styra Dali-armaturer, upp till 16 oberoende driftdon eller grupper, utan att behöva 230 voltsanslutning. Det blir billigare och enklare, säger Rikard Nilsson, försäljningschef hos function Products.

Den lilla pucken, som nominerades till bästa elnyhet under Elmässan, är en gateway mellan KNX och Dali. Syftet med pucken är att förenkla installationerna, som inte behöver matning med 230 volt. Det räcker med elförsörjningen från KNX-bussen om 29 volt (DC).

Trådlöst är det inte, men en hel del kabel kan ändå sparas.

– Om du har en KNX/Dali-gateway i centralen kan det bli väldigt långa kablar ut till armaturerna. Här kan du lägga pucken nära armaturerna och på så vis spara in många meter kabel. Pucken underlättar också om du vill installera Dali-styrning i efterhand, säger Rikard Nilsson.

Lösningen följer Dali2-standardern och hanterar även styrning av nödbelysning (DT1) och färglaster (DT8).

Rikard Nilsson menar att trådlös belysningsstyrning främst är till fördel där man inte kommer fram med kabel. Och i fastigheter där det finns risk för signalstörningar.

– Det kan vara mikrovågsugnar som drar i gång eller tjocka väggar som stoppar signaler. Då blir Zennio-pucken ett alternativ som ändå ökar flexibiliteten och håller nere kostnader, säger Rikard Nilsson. 

Dennis Dalsgaard, Shelly:

Dennis Dalsgaard

Styrsystemet Shelly är fortfarande relativt liten på den svenska marknaden. För många är systemet mest känt som ett lågprisalternativ till Plejd för installation i privata hushåll. Men det är inte hela sanningen, berättar Dennis Dalsgaard, försäljningschef i Norden.

– Vi har många projekt i offentliga och kommersiella byggnader, det är inte alla som vet om. I Danmark och Finland har Shelly blivit populärt bland elektriker och elinstallatörer.

Han berättar att den ursprungliga Shelly-pucken utvecklats en hel del sedan starten. Bland annat har enheterna många inbyggda funktioner som kan användas utan gateway. Ett öppet API gör att runt 200 olika partnersystem kan kopplas in. Det gör det möjligt att styra mycket mer än belysning, vilket blir ett allt viktigare krav, enligt Dennis Dalsgaard.

– Nästa år träder ny EU-lagstiftning i kraft som innebär att du måste mäta och spara energikonsumtionsdata i fem år. Shellys energimätare löser det genom att erbjuda gratis lagring av data, säger han.

Läs också:
Ny dimmerpuck förberedd för Matter