Logga in

”Jag förväntar mig att hela centralen är strömlös när huvudbrytaren slås av”

Publicerad
25 nov 2024, 04:11
| Uppdaterad
22 nov 2024

I kundens central såg elektrikern Per Nordin att säkringen till villans laddbox var matad från huvudbrytarens inkommande sida: ”Börjar tröttna på dessa laddboxinstallatörer”.

Text

Elektrikern Per Nordin fick i uppdrag av en bekant, som precis köpt en villa, att installera en ny laddbox. Sedan tidigare fanns det redan en laddbox, och Per Nordin skulle göra en kontroll av centralen. Innan han ens hunnit plocka bort locket lade han märke till klamringen till centralen och misstänkte att den var rörig. Hans misstankar visade sig stämma. 

Ännu en felinstallerad laddbox:
Laddbox: ”Det är skönt men otäckt när man hittar sånt här”

Ytterligare ett elfel:
Gröngult som tändtråd: ”Går bra bara man märker med standardfärg”

– Installatörerna hade monterat en ny säkring för laddboxen i centralen. Den säkringen hade de matat från ovansidan på huvudbrytaren, alltså på inkommande sida. När man slår av huvudbrytaren stängs inte den säkringen av, utan då har man ström kvar i gruppcentralen. Man bör göra kontrollmätningar för att säkerställa att allt är avstängt, men om man inte gör det blir det farligt. Samtidigt förväntar man sig att hela centralen ska vara strömlös när man slår av huvudbrytaren, säger Per Nordin. 

För att det skulle vara korrekt installerat behövde säkringen anslutas på huvudbrytarens undersida, för att strömmen skulle brytas om huvudbrytaren slås av. Per Nordin drog en grövre matning till garaget och installerade en undercentral för laddboxarna. 

Det var inte heller första gången han upptäcker fel i laddboxinstallationer. I Facebookgruppen ”Elfel” delade han en bild på fyndet, där han uttryckte sig frustrerat. ”Börjar tröttna på dessa laddboxinstallatörer”, skrev han.

– Jag tror inte att det handlar om mycket fusk, utan snarare om bristande kunskap i många fall och att folk inte riktigt vet hur de ska installeras korrekt. Jag har sett många äldre anläggningar hos folk där centralen sett taskig ut, där man klippt i kapslingar och glömt att sätta varningsmärken på fasskenor, säger Per Nordin. 

Ytterligare ett elfel:
Dubbla och trippla kablar på samma säkringar – centralen var ett virrvarr

Många andra elektriker höll med om Per Nordins påstående om återkommande brister i laddboxinstallationer. Bland annat diskuterade han med en elektriker om anläggningsinnehavarens ansvar, som att vara noggrann med vilka de anlitar, och hur felinstallationer kan förebyggas i framtiden.

– Det är såklart svårt för privatpersoner att veta vilka de ska anlita. Annars hade de inte anlitat firmor som gör ett dåligt jobb från första början. Trots inflationen kan man få en laddboxinstallation för under 5000 kronor idag.  Det behöver inte vara något fel bara för att något är billigt – det kan lika gärna vara en större firma som gör fel. Men ofta hänger priset ihop med kvaliteten på arbetet. Jag vet inte vad man ska göra för att minska dessa installationer i framtiden, säger Per Nordin.