Hur gick det Ronnie Lidström efter att du sänkte materialpriset?
Peka på grossistpriset och hoppas att kunderna inte har koll. Så gör många elektriker. Men inte Ronnie Lidström vd för Björks el, han valde istället att sluta med de höga materialpriserna.
En faktura baserad på grossisternas prislista. Under lång tid var det rutinen många elektriker hade så fort de skulle ta betalt för material. Men Ronnie Lidström på Björks El kom inte ifrån att han tyckte det var ett osunt sätt att driva företag på.
Det ledde till att han tog beslutet att sluta med höga materialpåslag och istället sätta högre timpris.
Läs också:
Irritationen mot grossisternas priser: ”Vill att man inte ska ha koll”
Läs också:
”Rimligt” materialpåslag – vad sjutton är det?
I dagsläget tar Björks El 740 kr plus moms för en elektrikertimme. Det är enligt Ronnie Lidström en bra nivå om man ska ha en hälsosam ekonomi.
– Vi har nog lite högre timpenning än de flesta andra. Visst har jag lyckats värva några andra som gjort liknande resa, men fortfarande är det så att folk är fast i gamla tider med låg timpenning och orimliga materialpåslag, säger han. Jag vet att det finns vissa som ligger runt 500 kronor, och gör man det är det ju svårt att klara sig om man inte tar in pengar på något annat.
Genom att strukturera om hur Björks el gör affärer innebär att företaget inte hamnar i tråkiga bråk med kunder om materialpriser – samtidigt som Ronnie Lidström tycker det är enkelt att argumentera för prissättningen.
– Förr visste ingen vad elprylar kostade, men i dag har många bättre koll. Och visst, de som ringer runt nu jämför timpenningen och det kanske man förlorat ett och annat jobb på. Men det är samtidigt så att det är lätt att säga att kompetens kostar. Sen får ju kunder rotavdrag på timpenningen, det kan det ju inte få på material. Så på sista raden brukar det inte bli dyrare.
Det är nu ett par år sedan Björks El gjorde förändringen. Hur ser det ut i dag efter det att inflationen slagit till – har det påverkat hur mycket jobb företaget får?
– Nej, det kan jag inte säga. Snarare är det så att det väldigt sällan någon klagar på timpenningen.
En sak som dock, oavsett vilket påslag Björks El tar, är detsamma är grossisternas prislistor. Och där tycker Ronnie Lidström att det är här tid att reformeras – för som det är nu förefaller det vara 1994 snarare än 2024.
– Det är en ständig kamp att bråka med grossisterna. Jag vet inte hur de sätter sina priser och det är fruktansvärt irriterande ibland. Vissa artiklar kan det skilja mellan 30-40 procent mellan olika grossister – men påpekar man det så sänker det. De skyller på olika saker, men det går alltid att sänka – och man får ju tycka att det är konstigt att de utan problem kan sänka sina priser med 40 procent bara för att någon säger till, säger han.
Ronnie säger att det är tröttsamt, men att det lönar sig att rutinmässigt kolla alla priser.
– Det är ju konstigt att även om grabbarna köpt något och jag sen ringer och säger att det är fel pris, eftersom jag har koll på vad saker kostar – då kan de kreditera mellanskillnaden i efterhand. Man kan ju lätt tjäna in sin arbetstid bara på att sitta och jämföra.
Läs också:
”Vi kan inte jobba med höga påslag”
Just dessa grundnettoprislistor (GNP) är det som Ronnie Lidström, och många elektriker mer honom, vänder sig mot. Problemet är dock inte nytt utan det diskuteras snudd på dagligen bland kollegor, i forum på nätet och på mässor.
– Det har ju pratat om att ta bort dessa grundnettoprislistor i 20 års tid, men inget har hänt. Det är orimliga priser och på dem kommer osunda rabatter – det är ju ingen som betalar enligt GNP. Det finns ett pris och så har man 87 procents rabatt på, vad är det för nått? Jag har hamnat i situationen att jag struntar i GNP, och rabatten också – det är bara hittepå.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen