Logga in

Elektroskandias vd om GNP-listan: ”Den kommer att bestå”

Publicerad
18 nov 2024, 05:27
| Uppdaterad
15 nov 2024

Att elektriker använder grossisternas (höga) priser direkt på fakturan retar gallfeber på privatkunder. Men allt fler elektriker irriterar sig också. Varför, Anders Nordlöw, vd på Elektroskandia kommer GNP-listorna bestå? 

Det är länge sedan som elmaterial blev tillgängligt ute på den öppna marknaden och med detta kom ett stort problem. Privatpersoner kunde se hur mycket saker och ting kostade – och reagerade kraftfullt mot de överpriser som elektriker som fakturerade utifrån grossisternas grundnettoprislistor hade.

Läs också:
Irritationen mot grossisternas priser: ”Vill att man inte ska ha koll”

Läs också:
Hur gick det Ronnie Lidström efter att du sänkte materialpriset?

I dag är det framförallt elektriker som irriteras över de priser som grossisterna har på sina listor. Varför? Jo, flera elektriker som Elinstallatören pratat med menar att det är enormt tidskrävande att hela tiden behöva påpeka överpriserna för att försäkra sig om att få rätt pris.

Men vad säger grossisterna? När Elinstallatören ringer upp Anders Nordlöw, vd på Elektroskandia, menar han att det inte är grundnettoprislistorna som är problemet. Så hur går det till när listorna tas fram, hur sunt är det med höga priser och enorma rabatter och vad utgår dessa från?

– Jag tror alla grossister har ungefär samma ansats: en GNP-prislista och sedan olika rabatter beroende på vad det är för kund avseende historik, volymer och lojalitet. Vi vill hitta en prisbild som gynnar den långsiktiga affären.  

Vad tycker du om att vissa installatörer använder prislistan mot kund?

– Stora beställare måste klara av att jämföra anbud från olika installatörer. Om det är privatpersoner som får betala ett väldigt högt pris för material kan jag sympatisera med privatkunden som reagerar, men vi har ingen ambition att läxa upp våra kunder eller ge riktlinjer kring hur de ska göra sin affär. 

Kan inte installatörerna köpa sina produkter direkt från tillverkarna utan att ni skär emellan?

– Jo, visst. Men den här grossistverksamheten har funnits sedan 1904 och det hade den nog inte gjort om det funnits mycket bättre, billigare, effektivare och säkrare sätt att hantera detta. Vi bedöms varje dag och om vi inte levererar ett värde får vi inga affärer.

Flera elektriker säger att det har pratats ”länge om att GNP-priserna ska tas bort” – stämmer det?

– Jag har jobbat i branschen i 15 år, och mig veterligen är det inget vi pratat om. Så länge det finns flera aktörer så kommer de att bestå.

Men hur kan dessa grundprislistor skilja sig så stort mellan de olika grossisterna?

– Det är otroligt många parametrar som spelar in på pris, som inköpspris, avtal et cetera. Det kommer även alltid finnas skillnader så länge som vi har en fri marknad och jag kan inte se att man bör förvänta sig en harmonisering av prisbilden.

Många elektriker säger att det är fruktansvärt irriterande att sitta och jämföra olika prislistor och bråka om rabatter – vad kan du säga till dem?

– Det är en bra fråga. Det man måste göra som företag är att identifiera hur man ska agera för att på bästa sätt vara konkurrenskraftig. Helt enkelt en analys som gynnar deras affär över tid. 

Läs också:
”Rimligt” materialpåslag – vad sjutton är det?

– I en ökad transparens där materialprodukter finns för gemene man att köpa, då kommer den generella skillnaden på att prissätta en produkt att minska. Därför ökar vikten av att prissätta sitt eget värde. Det vill säga kompetensen. 

Rexel vill inte kommentera sina prislistor, eller materialpåslag som deras kunder eventuellt har satt utifrån dessa. Även Ahlsell har valt att avstå från kommentar.