Logga in

9 saker att tänka på inför kuloinstallationen

Publicerad
4 nov 2024, 05:28
| Uppdaterad
1 nov 2024

Kablar först eller apparater först? Klammeravstånd, kabelböjar och var man ska gå in i strömbrytare? Här går tre kuloentusiaster till elektriker igenom sina råd för en prydlig utanpåliggande installation.

Text

Att spika utanpåliggande kablar är enligt många elektriker en av de den roligaste arbetsuppgifterna. Det tycker bland annat elektrikerna Mathias Hultman, Oscar Åberg och Wille Williams. De beskriver en snygg kulodragning som ett tecken på yrkesskicklighet och yrkesstolthet.

Lifehacks:
6 lifehacks som underlättar kulodragningen

Misstagen att se upp för:
6 misstag att se upp för vid kulodragningen

– En snygg kuloinstallation uppskattar alla, även privatpersoner. Målet är att kabeln ska smälta in så mycket som möjligt, samtidigt som den ska ge lite effekt i ett rum. Att den blir en del av inredningen, säger Wille Williams.

Här går de igenom de nio viktigaste saker att tänka på för att göra en snygg kuloinstallation:

1. Planering, planering och planering

Noggrann planering är grunden för en lyckad kuloinstallation. Det handlar om att göra en kabeldragning i sitt huvud och ta in omgivningen. Man måste fråga sig om kablar riskerar att korsa varandra vid ett ställe, vad som finns i ett rum och var dosorna ska placeras på snyggast sätt. 

Det är viktigt att anpassa sig efter omgivningen, eftersom ingen byggnad är det andra lik. 

– Vissa äldre hus är inte spikraka och man måste anpassa sig efter hur omgivningen i huset ser ut. Om en vägg är sned måste kabeldragningen anpassas till detta och dras i samma lutning, säger Wille Williams.

Elektrikernas smakråd:
Riktig bakelitkänsla – ”Jag gillar att blanda vit kabel med svarta uttag”

2. Sätta upp apparater eller kablar först?

När det är dags för själva installationen ställs man inför två val: Antingen kan man välja att först sätta upp apparaterna och anpassa kabeldragningen efter det, eller klamra upp kablarna innan apparaterna. 

– Jag brukar alltid montera alla apparater först. Efter det kan jag planera kabelvägen effektivt. Då blir det enklare att skaffa sig en uppfattning om kablarna ska gå längs taket eller golvet, säger Oscar Åberg.

Men Wille Williams har en annan uppfattning om det.

– Det är rätt tänkt ibland – men inte alltid. Man måste hålla millimeterprecision i böjarna för att få en rak kabelsträcka mellan böjen och apparaten. Om kabeln inte riktigt hamnar där man vill ha den är det svårt att få det snyggt. Jag föredrar därför att montera apparaten först efter att jag har böjt kabeln. Om man dessutom klamrar i betong eller tegel kan allt damm ramla ner i apparaterna, säger Wille Williams. 

3. Placera dosorna högt

– Jag försöker placera dosorna under en taklist för att ska kunna jobba mig runt taklisterna. Det är inte lika snyggt att ha en kulodosa längs golvet eller mitt på en vägg, säger Oscar Åberg.

Även Wille Williams menar att den bästa placeringen av dosor är ovanför strömbrytare och vägguttag. 

– Kopplingsdosor placerar jag helst ovanför strömbrytare, för att det ska bli som en fyrvägskorsning. Det gör det mycket enklare om man ska gå ner med en kabel till en strömbrytare och sedan vidare till ett lamputtag i taket, säger Wille Williams. 

4. Börja spika uppifrån och rör dig neråt

– Jag brukar oftast vilja dra kabeln från en kopplingsdosa eller taklist och arbeta mig nedåt. Annars måste man försöka binda upp kabeln i överkant. Genom att börja uppifrån blir det enklare att jobba med kabeln, säger Mathias Hultman.

5. Vilka avstånd på klamrarna är bäst?

Bild: Mathias Hultman

Alla som spikar kulo har sina egna preferenser för avståndet mellan klamrarna. Kabelns storlek och utformning avgör vilket avstånd som är lämpligast, och många använder sina verktyg som måttstock.

– En kabel utan mantel i sig eller en biledare är svår att få fin och rak. Då måste klamrarna sitta ganska tätt, vilket är rätt fult. Annars brukar jag använda mitt TKK-don för att få ett jämnt avstånd, säger Oscar Åberg.

– Om jag klamrar treledare har jag klammerdonet som måttstock och avståndet blir då 18 eller 19 cm. Använder jag femledaren, som är något styvare, tycker jag det ser fult ut att sätta klamrarna tätt. Då brukar jag istället ha ett avstånd på 21 cm. Men om tre- och femledarna sitter bredvid varandra anväder jag naturligtvis samma mått för båda, säger Mathias Hultman.

– Jag brukar hålla mig mellan 17-22 cm mellan varje klammer. Jag går mer på känsla och smak snarare än måttstock. Ändå har jag vanan att använda mitt klammerdon som måttstock, säger Wille Williams.

6. Hur påverkar väggmaterialet klammeravståndet?

Även underlaget är avgörande för avståndet mellan klamrarna. Om underlaget har dålig bärighet är det bättre att spika klamrarna tätare.

– Om jag ska spika en femledare mot en golvlist eller mot ett dörrfoder kan jag hålla ett större avstånd mellan klamrarna. Det blir ingen belastning på dem när de inte hänger i sin egen vikt, säger Mathias Hultman.

Bild: Mathias Hultman

7. Satsa på snygga böjar

Att göra snygga böjar är avgörande för hur resultatet blir. Det är viktigt att jobba med känsla och se till att böjen inte medför några veck i kabeln. Tummarna är det bästa verktyget för att få till en bra diameter, men det gäller att öva och förfina sin teknik över lång tid. Avståndet mellan klamrarna och böjen kan variera. 

– Jag tycker det är snyggt om man håller sig 7-8 cm från böjen, så att böjen får andas lite, säger Mathias Hultman. 

– 4-6 cm från böjen brukar jag sätta klamrarna, säger Wille Williams.

”Svanhalsen”, som Mathias Hultman kallar det. Bild: Privat

8. Gå inte in med kabeln till strömbrytaren underifrån

– När en strömbrytare sätts bredvid en dörr, förläggs kabeln längs fodret. Därefter viker många ut kabeln från fodret, går in i strömbrytaren ovanifrån och sedan viker tillbaka kabeln till fodret underifrån. Det blir som en liten ”svanhals”. Jag tycker att man istället ska följa fodret hela vägen och gå in med kabeln i strömbrytaren från sidan. Det blir mycket snyggare, säger Mathias Hultman.

Läs också:
Fem råd för att sätta synlig kabel som ”klammerkungen”

9. Glöm inte vattenpasset eller laserpekaren

– Jag använder alltid ett vattenpass för att markera med blyertspenna på väggarna. Det är viktigt för att få raka linjer som man kan spika efter. Särskilt om jag inte spikar mot en kant eller list, säger Oscar Åberg.

Även en laserpekare kan vara till stor hjälp för att få till en spikrak kabelväg.