6 lifehacks som underlättar kulodragningen
Utanpåliggande kabeldragning kräver precision och tålamod. Arbetet görs med händerna – men visste du att man även kan arbeta med fötterna? Här är sex tips från några elektriker och kuloentusiaster.
Misstagen att se upp för:
6 misstag att se upp för vid kulodragningen
Elektrikernas råd för en prydlig kulodragning:
9 saker att tänka på inför kuloinstallationen
1. Arbeta med fötterna
– När jag spikar kulo på golvlister sitter jag ofta i skräddarställning och använder foten för att hålla kabeln på plats mot golvlisten. Det gör det mycket lättare att klamra.
Mathias Hultman
2. Dra inte bort höljet direkt när du ska in i en dosa
– När jag ska in med en kabel i en dosa brukar jag alltid skala och knäcka till den, men jag drar aldrig bort höljet. Istället för jag in kabeln i dosan med höljet på och drar bort det först när kabeln är på plats. Det underlättar arbetet och minskar risken för att biledare trasslar, att kablarna viker sig eller att trådarna syns utanför dosan.
Oscar Åberg
3. Använd en större klammer när två kablar ska dras till ett uttag
– När jag går upp med två kablar tillsammans till exempelvis ett vägguttag, brukar jag fästa dem med en större modell TKK-klammer som kan hålla båda kablarna i en klammer. Klammern ser ut som ett U, med en spik i mitten.
Wille Williams
4. Håll kabeln på plats i taket med hjälp av plintmejseln
– Om jag ska spika kabel mot en taklist längs en sträcka, brukar jag slå i en plintmejsel fyra-fem meter bort, strax under taklisten, där kabeln kommer att gå. Genom att hänga upp kabeln på mejseln slipper jag anstränga mig för att hålla den uppe. När kabeln sedan är klamrad på plats och mejseln tas bort, döljs det lilla hålet av kabeln.
Mathias Hultman
5. Var inte rädd för att slipa bort lite av träet
– Man bör inte vara rädd för att slipa av lite trä när man går runt ett 90-graders hörn. Om jag exempelvis går runt ett dörrfoder eller ett hörn i taket, brukar jag med kniven försiktigt ta bort en liten mängd material för att kunna få en snyggare, mjukare böj med kabeln.
Wille Williams
– Vid små hörn brukar jag nagga med ett stämjärn i hörnet för att få in kabel så den följer väggen och inte ligger utanför sockeln. Jag justerar efter kabelns storlek stor kabeln är för att undvika att en stor flisa lossnar. Detta måste man göra med god fingertoppskänsla.
Oscar Åberg
Elektrikernas smakråd:
Riktig bakelitkänsla – ”Jag gillar att blanda vit kabel med svarta uttag”
6. Använd inte gipsskruv
– Undvik att använda gipsskruvar när du fäster upp apparater. Jag använder alltid elektrikerskruv som den så fint heter. En gipsskruv är konad, medan elektrikerskruvar har en platt skalle mot själva skruvgängan. Jag har märkt att vissa vägguttag kan deformeras av att man använt gipsskruvar och skruvat för hårt.
Wille Williams
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen