Logga in

Varför ska man som elektriker ha en multimeter?

Publicerad
14 okt 2024, 05:28

Multimetern är för många ett viktigt komplement till spänningsprovaren. Men när och hur ska instrumentet användas? Elinstallatören ställde fem frågor till ett par elektriker.

Multimetern erbjuder mångsidighet, menar en tillverkare som tycker att det finns många skäl för elektriker att använda instrumentet. Det ger exakta mätningar, är bra vid felsökning, säkerhetskontroller, för kontinuitetstest, test av motstånd i komponenter, felsökning av motorer och andra elektriska apparater, vid arbete med både AC- och DC-system och för diagnos av klenspänningssystem.

”Ett vanligt misstag är att mätningen gör så att jordfelsbrytaren löser ut.”

Mathias Hultman, Jusseryd El och Skog

Läs också:
Här är tio funktioner i multimetern som många missar

Läs också:
Så använder du multimetern rätt – 7 tips

Vad tycker elektriker om multimetern? Så här säger ett par av de som regelbundet medverkar i Elinstallatören.

Varför ska man som elektriker ha en multimeter?

– Man ska ju kunna dokumentera det man gör och göra egenkontroller. Då behövs en multimeter av god kvalitet, till exempel Fluke 3000. Med den kan jag se vilken ström en krets drar, spänningen (volt) och motståndet (ohm). Den är pålitlig, lagom stor och lagom dyr, säger Anders Eriksson hos Din Elektriker i Stockholm.

– Jämfört med spänningsprovare går det att mäta fler saker, och mer detaljerat, med multimetern. Till exempel kan man mäta temperaturer eller motstånd (ohm), vilket kan vara bra vid kontroll av värmegolv och olika givare. Det blir enkelt och praktiskt att kunna mäta flera saker med samma instrument, säger Mathias Hultman hos Jusseryd El och Skog.

Vilka krav har du på en multimeter?

– Ett krav när man köper en multimeter är väl att den ska ha en tångamperemeter, kunna mäta spänning och motstånd, säger Anders Eriksson.

– När jag mäter på givarkablar för golvvärme använder jag en mer avancerad multimeter. Den går högre upp i ohm-värden, till kiloohm, tillägger han.

När ska man använda multimetern hellre än spänningsprovaren?

– Multimetern är bra när det handlar om klenspänning och mindre elektronik. När jag arbetar på lantbruk och felsöker elmotorer använder jag möjligheten att mäta kapacitansen i den energilagrande kondensatorn, i mikrofarad (µF). Det kan visa om det är fel på kondensatorn. På så vis slipper man byta ut hela motorn, vilket kunderna tycker är jättebra, säger Mathias Hultman.

– Många multimetrar, till exempel Fluke 3000, har inbyggd spänningsprovare. Det finns också många andra funktioner, men man har sällan nytta av alla, säger Anders Eriksson. 

Finns funktioner i instrumentet som många missar?

– Ja, det är nog inte alla som känner till möjligheterna med farad-mätning, säger Mathias Hultman.

Vilka är de vanligaste misstagen vid användningen?

– Vanligaste misstaget som privatpersoner gör är väl att mäta fel saker – ohm i stället för volt till exempel. Men en tillräckligt bra multimeter säger ifrån med ljudsignaler om det händer. Samma sak om man råkar vända instrumentet åt fel håll, säger Anders Eriksson.  

– Ett vanligt misstag är att mätningen gör så att jordfelsbrytaren löser ut. Då kan man råka mäta spänningen mellan fas och jord utan att förstå det. Det kan också tvinga fram jordfel. Elektriker undviker problemet genom att först använda spänningsprovare som har större inbyggt motstånd, säger Mathias Hultman.

Läs också:
Hemmafixarnas värsta misstag med multimetern