Logga in

Varför är det ok att skruva genom kulodosan men inte kopplingsdosan?

Publicerad
16 okt 2024, 09:11

Genom kulodosan som släppt lite är det bara att dra skruven rakt igenom. Men det kan se förj*vligt ut när man måste ”feina” upp väggen för att fästa kopplingsdosan. Vi ställde frågan till ABB:s expert Patrik Näsman.

Läs också:
Trefasuttag: ”Det finns inget skall-krav om 1,7 meter”

Läs också:
Måste PEN-ledaren läggas om vid ominstallation av central?

Fråga: I en kulodosa finns enkelisolerade ledare direkt under locket. De skulle kunna komma åt skruven. En kopplingsdosa behöver fästas i regeln eller underlaget på utsidan. I ett gammalt hus kan det vara besvärligt om dosan har släppt lite. Med en kulodosa är det bara att dra en skruv rakt igenom. Men med en kopplingsdosa är det inte tillåtet och man måste ”feina” upp väggen runt omkring. Det kan se förj*vligt ut ibland.

Svar: Det är tillåtet att installera dosor med en skruv genom dosan om det runt skruvskallen finns en skyddande kant som är tillräckligt hög (eller ett lock att täcka skruvskallen med)

Det här gäller för dosor enligt standarden IEC60670, både kulodosa och kopplingsdosa.

I standarden står det att dosor ska ha tillgänglighet för passande infästningsmöjlighet i enlighet med installationstypen. Dosor av isolerande material ska konstrueras på ett sådant sätt att alla ledande delar tänkta för infästning omges av isolering som sticker ut ovanför infästningen (minst 10 procent av maxbredden för infästningpunkten). Det betyder att till exempel ABB AP9 kan installeras med en skruv igenom om skruvskallen är max 3,5 mm hög

Läs också:
Får man använda stickproppar gjorda av trä?