Logga in

”Två 3G6-kablar matade centralen – ibland blir man mörkrädd”

Publicerad
14 okt 2024, 04:29
| Uppdaterad
11 okt 2024

Elektrikern Andreas Nordin skulle bara sätta upp ett nytt uttag när han lade märke till att centralen i kundens förråd matades från två olika håll.

Text

Kunden ville komplettera med ett uttag vid sin pool. Elcentralen till poolinstallationen var placerad i ett förråd, men Andreas Nordin såg att den inkommande matningen var uppdelad från två 3G6 kablar. 

Läs också:
Proffsens 6 värsta fel med elcentralen: ”När jag drog nollan – ’puff’, så small det till”

Ännu ett elfel:
”Vill man förstärka skyddet med täckande plast möter det inga hinder”

– Dessa två 3G6 kablar låg 20 meter längs med tomten. Jag påpekar att det inte riktigt såg bra ut och behövde fixas. Någon månad senare gjorde jag en genomgång av elen för att se hur allting såg ut och det visade sig vara mycket fuel i källaren. 

Andreas Nordin följde kablarna och i husets källare hittade han en dosa.Den matades från husets elcentral med en vit trefas 16A 5G2,5-kabel. Från dosan gick det  ut två  3G6-kablar, som matade trefascentralen i förrådet. Ena kabeln hade jord, fas och nolla,  den andra hade två faser. 

– Det hade kunnat bli allvarligt, eftersom den andra kabeln inte ens var jordad. Skulle det hända någonting med ena kabeln kan det bli fel med strömmen. Blir en kabel dålig försvinner kanske jorden, samtidigt som det fortfarande är tre eller två faser som går in i anläggningen. 

– Kablarna låg heller inte korrekt i jorden. De låg bara två centimeter under markytan i trädgården. Skulle någon råka gräva eller hugga i kabeln kommer det ut 400 V och allt i centralen hade kunnat gå sönder.

Ännu ett elfel:
”Briljant ide att kunna koppla bort jordfelsbrytaren, ifall den skulle lösa ut”

Istället för två stycken 3G6 kablar bytte han ut dem mot en 5G2,5 kabel, för att centralen skulle matas med trefas, jord och nolla. Den nya kabeln grävde han ner 30 centimeter under markytan  och drog den i ett flexrör.