Logga in

Solcellskrisens eftermarknad: ”Vi fixar till alla fel som gjorts”

Publicerad
28 okt 2024, 04:54
| Uppdaterad
25 okt 2024

Under 2024 har solcellsmarknaden tvärbromsat med flera konkurser som följd. Under Solteknikdagen på Elmässan i Kista frågade vi några branschaktörer: Hur påverkar solcellskrisen dig?

Björn Engström, teknikkonsult ÅF Infrastructure

– Vi gör mellan 50 och 70 besiktningar per år och det är ganska konstant – mycket på lantbruk och åt försäkringsbolag. Där tuffar det på. Hur det blir på sikt beror en del på statsbidragen, och hur mycket elnäten klarar att ta emot. I Värmland där jag arbetar har nätet nått sin gräns på vissa ställen. Men det kommer att bli mer solceller i alla fall, till exempel med hjälp av nya offgrid-lösningar. De som kan installera solceller kommer att fortsätta installera solceller. Det blir kanske inte så många nya företag, men de etablerade bolagen finns ju kvar.

Läs också:
Solcellskrisen: Hur oroliga behöver vi vara för Svea Solar?

Läs också:
Solcellskrisen: 200-miljonersbolag i konkurs

Åsa Sebelius, vd PA:s Elservice

– Som serviceelektriker arbetar vi främst med eftermarknaden. Där finns fortfarande mycket att göra, till exempel fixa till alla fel som gjorts. Cirka två procent av vår omsättning ligger på installation av solceller. Nästa år kan det nog bli en procent. I stället tror vi att eftermarknaden kommer att öka. När bolag går i konkurs går de inte att få tag i längre om något i anläggningen inte fungerar. Då får vi uppdrag att felsöka – det kan vara allt från att den inte ger förväntad produktion till gnistbildning eller läckage.

Saleh Sulefani, affärsområdeschef Nordic Solceller

– Krisen påverkar inte oss överhuvudtaget. De som fortsätter tro på sin sak – på kvalitet, förnybarhet, miljö och framtid – de har inte märkt av det här så mycket. Folk vill tänka förnybart, grön framtid, energi och självförsörjning. Men givetvis får man anpassa sig till marknadens efterfrågan. Vi fokuserar mer på batterier nu, i kombination med solceller. Folk är fortfarande väldigt intresserade av stödtjänster.

Thomas Zetterström, specialistsäljare Ahlsell

– Vi säljer fortfarande både solceller och batterier. När det gäller energilager tror vi det kommer att öka framöver, eftersom kraftbolagen inte hinner bygga ut matningen i den takt som behövs. I den offentliga sektorn och för kommersiella lokaler finns nya EU-krav att man måste ha solceller. Så där märker vi en väldig ökning. När det gäller hus och hem kommer det att komma tillbaka.