Logga in

Solcellskrisen: Svea Solar börjar sälja värmepumpar

Publicerad
10 okt 2024, 12:19

Solcellsmarknaden har rasat med 40 procent, och då behövs fler ben att stå på. Så här säger Svea Solar om sin nya giv att börja sälja värmepumpar.

Solenergibolaget Svea Solar börjar sälja värmepumpar tillsammans med Ikea i Sverige. Varför väljer de att ge sig in på en ny marknad?

”Smart styrning av värmepumpar passar perfekt in i vårt ekosystem…”

Mattias Ringqvist, vd svea solar

Mer om Svea Solars ekonomi:
Solcellskrisen: Hur oroliga behöver vi vara för Svea Solar?

Läs också:
Svea Solars vd om hotet från Elsäkerhetsverket

Mattias Ringqvist

– Vi ser att det finns bra synergier med våra andra produkter, som solceller, elbilsladdare och batterier. Där blir värmepumpar en viktig komponent då uppvärmning står för en stor del av hushållens energianvändning. Sedan tidigare har vi ett starkt samarbete med Ikea, så det här blir ett naturligt nästa steg, säger Mattias Ringqvist, vd för Svea Solar sedan i maj.

Under hösten har affärstidningar rapporterat om att solcellsjätten har problem med bland annat skatteskulder. Ett skäl är att marknaden för solceller rasat med 40 procent i år. Då behövs fler ben att stå på. Sverige har i dag en av Europas största marknader för värmepumpar.

– Konsumenter som känner oss som en solaktör kanske tycker att det här är oväntat. Men genom att möjliggöra för hushåll att både producera och konsumera energi smartare kan vi ytterligare bidra till energiomställningen och minska elräkningen. Smart styrning av värmepumpar passar perfekt in i vårt ekosystem som styrs genom vår energiplattform Sunbeam, säger Mattias Ringqvist.

Läs också:
”Rätt utveckling av regelverken” kan ge svensk solcellsrevolution

Sedan tidigare har Svea Solar och Ikea tillsammans erbjudit solceller på fyra europeiska marknader.