Logga in

Solcellskrisen: Hur oroliga behöver vi vara för Svea Solar?

Publicerad
10 okt 2024, 12:23

Minusresultat, skatteskulder och nu börjar solcellsjätten också installera värmepumpar. Ska man vara orolig för bolagets framtid? När lättar egentligen solcellskrisen? frågade vi Svea Solars vd Mattias Ringqvist.

Rapportering om Svea Solars sviktande ekonomi har väckt oro bland privatpersoner för bolagets framtid. ”Det ser dystert ut för Sveriges största solcellsinstallatör Svea Solar.” sammanfattar webbtidningen nu.se den senaste tidens rapportering. 

Det som oroar är skatteskulder om hundratals miljoner kronor som skjutits upp sedan pandemin, och återkommande minusresultat. Förra året landade resultatet på minus 360 985 kronor. Behovet av nytt kapital är stort. Harald Mix riskkapitalbolag Altor, som äger 37 procent av Svea Solar, har under året gått in med pengar till bolagets kassa.

”Vi kommer inte gå med vinst i år, men min bedömning är att vi ska börja visa vinst i slutet av nästa år.”

Mattias Ringqvist, vd Svea Solar

Ny satsning:
Solcellskrisen: Svea Solar börjar sälja värmepumpar

Läs också:
Svea Solar: Från hot om förbud till solcellsskola

Svea Solars grundare Erik Martinsson lyfter i en intervju fram raset för solcellsmarknaden med 40 procent i år som hinder för lönsamheten. Regeringens beslut att sänka subventionerna för solcellsinstallationer bidrar också negativt.

Vilka är era kommentarer till den ekonomiska situationen?

Mattias Ringqvist

– Givet ett nytt läge på marknaden har vi behövt anpassa oss för att matcha den. Vi kommer inte gå med vinst i år, men min bedömning är att vi ska börja visa vinst i slutet av nästa år. Vi har starka ägare och en gedigen plan. Mitt uppdrag är att se till att vi fortsätter växa och samtidigt vänder till vinst, säger Mattias Ringqvist, vd för Svea Solar sedan i maj.

Vad vill ni säga till de som oroar sig?

– Jag har förstår att kunder kan vara oroliga, men vi är bland de äldsta bolagen i branschen och vi har varit med om upp och nedgångar förut. Vi är vana vid att anpassa vårt erbjudande för att matcha marknaden och står stabilt där. Som kund till oss på Svea Solar skulle jag inte vara orolig, vi är här för att stanna.

Vidtar ni några åtgärder just nu?

– Förutom att anpassa kostnaderna är det många andra ingredienser i vår plan. Steg för steg implementerar och vidareutvecklar vi med bland annat ett bredare erbjudande, som värmepumpar. Vår ambition är att hjälpa våra kunder att på ett effektivt sätt styra konsumtion, lagring och produktion av energi, så kunderna kan göra klimatsmarta val och samtidigt minska sina elkostnader väsentligt.

Vi befinner oss i en solcellskris där andra bolag har gått i konkurs. När tror ni att det vänder?

– Det har varit en tuff period för branschen, men som vi ser det var den extrema perioden 2022 och delar av 2023 när efterfrågan sköt i höjden som en konsekvens av energikrisen i Europa och kriget i Ukraina. Det vi ser nu är att marknaden är tillbaka på en mer normal nivå ungefär som under 2021, och branschen har behövt anpassa sig till det, säger Mattias Ringqvist.

Läs också:
Grönt avdrag för batterier och stödtjänster: Så drabbas branschen