Logga in

Småskalig vindkraft: ”Ger el när inte våra solpaneler gör det”

Publicerad
21 okt 2024, 04:29
| Uppdaterad
18 okt 2024

Blå Gården utanför Marieholm i Skåne planerade att gå off grid när vi besökte dem för två år sedan. Hur har det gått? Och hur ska de använda sin Cybertruck som kan mata ut 11,5 kW?

För två år sedan besökte vi Blå Gården utanför Marieholm i Skåne där ägarna Gert Thell och Tina Högström satsat på småskalig vindkraft, solpaneler och andra energismarta lösningar. Då hade de precis fått ordning på vindkraftverket och höll på att inrätta ett större batterilager på 100 kWh med tre Victron-växelriktare på vardera 10 kW.

Det är en imponerande batteribank på 100 kWh som håller Blå Gården i princip oberoende av elnätet. Foto: Privat.

– Vi har haft en batterianläggning sedan vi satte in panelerna 2015 men den har visat sig vara för liten för att ta hand om all el vi producerar från vind och sol berättade Gert Thell. Nu var tanken att gården skulle kunna klara sig helt utan nätström när så krävdes, att få till en fungerande off-grid lösning, med andra ord.

Vi var där för två år sedan:
Lång väg mot egen vindkraft

Nu när det har gått två år är vi nyfikna på hur projektet avlöpte. Funkar vindkraften fortfarande och hur gick det med oberoendet av nätströmmen?

– Jo tack, vår anläggning har rullat på i ett år nu och fungerar som den ska, faktiskt bättre än vad vi räknat med, berättar Gert Thell. Visserligen förstördes ett kretskort i ena invertern – Victron kör med enfasväxelriktare så det finns tre stycken i apparatrummet – men det blev snabbt reparerat. Gert tror att orsaken var ett blixtnedslag vid ett tillfälle när familjen var bortrest.

Nu ser styrenheten i off-grid anläggningen till att batterierna laddar till 99 procent när det produceras el från vind eller sol, sedan anpassas effektuttaget till husets behov. 

– Tidigare laddade anläggningen till 98 procent och drog sen ner frekvensen tills batterierna var nere på 96 procent för att sedan dra igång laddningen igen, men nu är laddningen stabilare.

Hade det inte varit för familjens båda elbilar så menar Gert Thell att elproduktion och energilagring skulle räcka till för hela gårdens behov. Kanske blir det möjligt när nästa inslag i Blå Gårdens energiresa levererats.

Ännu en Victron-lösning:
Deras batterianläggning ger villan ödrift i tre dagar

– Jag beställde en Cybertruck redan när Tesla öppnade orderböckerna och nu går vi och väntar på den. Cybertruck har två rejäla eluttag om tillsammans 11,5 kW på flaket och kan därför användas till att stötta gårdens elbehov från bilens på 123 kWh. 

Gert Thell tänker sig att det i framtiden blir läge att installera en DC-laddare till bilarna och lägga till den i Blå Gårdens likströmsnät. 

Men vindkraftverket, då? Det var ju dyrt i inköp och bidrog inte med mer än 3 000 kWh, trots att det nästan alltid blåser på Blå Gården?

I Mandelmanns trädgård:
Gustav Mandelmann: ”Möllor är inget nytt i den här delen av landet”

– Jo, men det ger faktiskt lite mer nu sedan vi justerat inställningar och fått kläm på tekniken. Fördelen är att det ofta ger el när inte våra solpaneler gör det så utan vindkraften hade vi inte kunnat klara oss utanför elnätet ens om vi låtit bli att ladda elbilarna hemma, konstaterar Gert Thell.