Logga in

Så går solcellsbesiktningen till

Publicerad
17 okt 2024, 05:08
| Uppdaterad
15 okt 2024

Emma Hansen ska besikta en solcellsanläggning på en villa, men vad kommer hon egentligen leta efter? Och hur går besiktningen till? 

Text

I ett samhälle utanför ett mulet Örebro ska Emma Hansen besikta en solcellsanläggning på ett hus. När vi anländer till villan börjar regnet falla. Skyddade under tak förklarar hon för villaägarna hur besiktningen ska gå till. 

Det var en dålig stämning under Emma Hansens besiktning:
”Vissa privatpersoner blir besvikna när jag inte hittar så många fel”

Lär känna Emma Hansen:
Solpanelstjejen: ”Jätteroligt att se vad installatörerna hittat på”

Hon kommer att kontrollera montaget, elinstallationen och den tillhörande dokumentationen till anläggningen. När hon vet var alla komponenter sitter är det dags för henne att undersöka anläggningen, steg för steg:

1. Vilka komponenter finns på plats?

Med sin mobil lägger hon in vilka komponenter som sitter uppe i anläggningen. Foto: Hjalmar Insulander

Det första Emma Hansen gör är att kolla vilken modell av växelriktare som är installerad. Med sin mobiltelefon lägger hon in modellen i sitt program och kontrollerar att den matchar kundens beställning. Det händer att kunder inte har fått alla komponenter som fanns med i beställningen. Hon gör sedan samma sak med batteriet, undercentralen, säkerhetsbrytaren, mätarskåpet och solpanelerna.

– När jag lägger in det i mitt program får jag även upp regler och montageanvisningar för varje enskild produkt. När alla komponenter är inlagda börjar själva besiktningen. Då får jag upp en checklista i mitt program.

2. På taket upptäcks de flesta bristerna i solcellsbesiktningen.

Man ska alltid göra en riskbedömning av arbetsmomenten under ett höjdarbete. Ett personligt fallskydd, såsom en helkroppssele fäst med en lina, kan vara nödvändigt. Idag tyckte inte Emma Hansen att det behövdes. Foto: Hjalmar Insulander

På taket gör Emma Hansen en okulär besiktning. Det är på taket hon brukar upptäcka flest brister i anläggningen. Lösa klämmor på solpanelerna, felaktiga montagesystem och lösa kablar som hänger ner mot taket är några av de vanligaste bristerna.

– I vår checklista ingår det att bland annat kolla om panelen har tillräckligt med avstånd från taket, vilket oftast är minst 100 mm. Efter det kollar jag alla klämmor. Att de sitter där de ska och är åtskruvade. 

Panelernas ovan- och undersida ska också besiktas. Där letar hon efter skador, om de är monterade med rätt klämzon och om klämmorna sitter åt ordentligt. På undersidan kollar hon om kablar hänger löst, om kontakter är av rätt fabrikat och är uppsatta med buntband, har för snäva böjradier eller är märkbart skadade. 

Men det ingår också att kontrollera att taket inte är skadat. Det kan röra sig om sprickor i takpannor eller bucklor och repor i plåten. 

3. Spaning efter elfel i elinstallationerna.

Foto: Hjalmar Insulander

Efter att taket har besiktats och hon lagt in sina anmärkningar i programmet ska Emma Hansen se över elinstallationen. Där ingår att kontrollera kabeluppsättningen på växelriktaren, batteriet, undercentralen och elmätaren.

Hon kontrollerar så att växelriktaren och batteriet inte sitter direkt mot brännbart material, att det finns jord, att kablarna är hela och sitter fast ordentligt, att klamringen är bra, att kontaktdonen till växelriktaren är av samma fabrikat och att det finns kabelskydd. Hon kontrollerar om det finns varselmärkning som varnar för risken för bakspänning.

De vanligaste felen Emma Hansen hittar i solcellsanläggningar:
Så undviker du de 7 vanligaste felen i solcellsanläggningen

Emma Hansen kontrollerar att kablarna sitter ordentligt. Foto: Hjalmar Insulander

4. Stämmer montörernas egenkontroll?

När allt har besiktats kontrollerar Emma Hansen om montörernas egenkontroller stämmer överens med vad hon har hittat i anläggningen. Det händer att komponenter finns dokumenterade trots att de inte är installerade. Något som hände på en tidigare besiktning som hon var på. 

– I förra besiktningen var montörernas egenkontrollprogram bristfälligt och otydligt. Varje punkt innehöll flera moment. På punkten ”har vi strajpat kabeln på taket och potentialutjämnat?” hade man skrivit ja. Men i själva verket hade montörerna inte gjort det.

Läs också:
Åtta steg till en klockren solcellsinstallation

5. Efterkontroll

Besiktningen är genomförd. Under besöket har Emma Hansen jobbat flitigt med sin mobiltelefon och tagit över hundra bilder på anläggningen. Hon kommer i lugn och ro gå igenom bilderna och sitt protokoll igen för att försäkra sig om att hon inte missat någon viktig detalj. Hon kommer även att dubbelkolla lastberäkningar och övrig dokumentation för hela anläggningen.