Logga in

Så använder du multimetern rätt – 7 tips

Publicerad
14 okt 2024, 05:27
| Uppdaterad
11 okt 2024

En multimeter är till hjälp vid exakt mätning och felsökning för en rad olika elektriska parametrar. Här är expertens bästa råd för hur du använder instrumentet.

Genom att använda multimetern på rätt sätt minskar risken för skador på verktyg och utrustning. Det här är viktigt att tänka på, enligt experten Anders Eriksson hos Elma Instruments.

”Att alltid ha rätt säkringar och reservdelar tillgängliga säkerställer att multimetern fungerar korrekt och skyddar användaren från risker.”

anders eriksson, Elma Instruments

Läs också:
Hemmafixarnas värsta misstag med multimetern

Läs också:
Här är tio funktioner i multimetern som många missar

1. Kontrollera alltid multimeterns inställningar innan mätning

Råd: Innan du börjar mäta, dubbelkolla att multimetern är inställd på rätt mätområde och funktion (t.ex. spänning, ström, motstånd).

Varför: Många som använder en multimeter för första gången kan oavsiktligt göra felinställningar, vilket kan leda till skador på verktyget eller felaktiga mätningar. Genom att alltid dubbelkolla inställningarna undviker man potentiellt kostsamma misstag och förbättrar precisionen i arbetet.

2. Använd rätt mätområde för säkerhet och noggrannhet

Råd: Ställ in mätområdet korrekt, eller använd en automatisk multimeter som väljer rätt område för dig. Om du inte är säker på vilken spänning eller ström du mäter, börja alltid med det högsta mätområdet och arbeta dig nedåt.

Varför: Detta råd förbättrar både säkerheten och noggrannheten. Att börja på ett lägre mätområde kan överbelasta multimetern och orsaka skador, medan att börja på ett högre mätområde gör det säkrare att undersöka kretsar och komponenter.

3. Testa kontinuitet innan du mäter ström

Råd: Använd kontinuitetsinställningen på multimetern för att säkerställa att det inte finns några avbrott i kretsen innan du mäter ström.

Varför: Detta minskar risken för skador på multimetern eller kretsen, och ger tekniker en extra säkerhetsnivå innan de gör mer avancerade mätningar som strömmätning. Genom att testa kontinuiteten kan de också snabbt diagnostisera kretsproblem innan djupare analyser behövs.

4. Använd rätt säkring i multimetern

Råd: Om en säkring går sönder i multimetern, se till att ersätta den med en säkring av rätt typ och kapacitet. Att använda en felaktig säkring kan vara farligt.

Varför: Detta gör att elektriker och tekniker blir mer medvetna om säkerheten och långsiktigheten i sitt verktyg. Att alltid ha rätt säkringar och reservdelar tillgängliga säkerställer att multimetern fungerar korrekt och skyddar användaren från risker.

5. Använd skyddsutrustning när du mäter på höga spänningar

Råd: När du arbetar med höga spänningar, använd alltid isolerade handskar och skyddsglasögon, även om du bara mäter med en multimeter.

Varför: Detta främjar en säkerhetskultur och minskar risken för personskador. Även om en multimeter kan hantera höga spänningar, finns alltid risken för att något går fel. Skyddsutrustning minskar allvarligheten av en olycka och gör arbetet tryggare.

6. Kalibrera och underhåll din multimeter regelbundet

Råd: För att säkerställa att multimetern ger korrekta mätvärden, kalibrera den regelbundet och inspektera den för slitage, särskilt mätproberna och deras isolering.

Varför: Regelbunden kalibrering och underhåll förbättrar långsiktig prestanda på multimetern. Det minskar också risken för felaktiga mätningar som kan leda till felaktiga beslut eller felsökningar i elektriska system.

7. Använd en multimeter av hög kvalitet med CAT-klassificering för din typ av arbete

Råd: Se till att använda en multimeter som är klassificerad för rätt kategori (CAT) beroende på var du arbetar (t.ex. CAT III eller CAT IV för industriella eller högspänningsmiljöer).

Varför: Detta hjälper elektriker att välja rätt verktyg för jobbet, särskilt när de arbetar med högre spänningar eller industriella system där en felaktig multimeter kan vara farlig. Det garanterar att multimetern kan hantera belastningen utan risk för skador på verktyget eller användaren.

Läs också:
Då ska du använda multimeter hellre än spänningsprovare