Proffstips: Så placerar och avbländar du led-list
Ledlist öppnar för kreativ ljussättning. Men hur ska ljuset synas? Ska det hjälpa dig att se bättre eller skapa en känsla i rummet? Här är konkreta råd från två ljusproffs.
För Lina Denne, ljussättare hos Kreativ Teknik, är dimbara led-lister en naturlig del av vardagen där mycket handlar om installationer på restauranger och hotell.
”Det kommer bli mer så att vi arbetar tillsammans med elektrikern från start, och vi kommer gestalta mycket mer på plats.”
Svante Pettersson, ljuskonstnär
Läs också:
Så jobbar lyxinstallatören: ”Vi vill bara se ljuset, inte led-listerna”
Läs också:
7 tips för en lyckad installation av led-lister i badrum
– Led-listen har verkligen öppnat möjligheter att jobba med belysning på nya sätt. Det linjära ljuset kan förstärka arkitektur både interiört och exteriört, säger Lina Denne.
– Vi märker också att folk vill dimra ljuset i allt högre utsträckning. Det är bra i en tid då det är viktigt att spara energi, tillägger hon.
Några nya handgrepp behövs samtidigt, när belysningen kommer från en remsa med många små lampor. Lysdioderna som sitter på listerna lyser starkt. Då gäller det att tänka extra mycket på avbländning och placering i rummet, till exempel:
1. Vad är syftet med den led-list jag vill ha?
Är det att ge ett indirekt sken, alltså att man ser skenet men inte själva listen? Är det att skapa en synlig grafisk ljuslinje?
2. Vilken känsla eller stämning vill jag att den ska skapa?
Är anledningen informativ, ska den hjälpa dig att se bättre till exempel? Eller är anledningen att skapa en stämning eller känsla i rummet? Valet är mellan kallvit från 3 000 kelvin (K) och uppåt, eller varmvit från 2 700 kelvin (K) och nedåt.
Färg: välj en kulör eller möjligheten att kunna byta kulör
3. Varifrån ska ljuset synas?
Tänk på att placera dig i det läge varifrån du vill att ljuslisten ska synas, så att utseendet blir det önskade, innan du monterar. Siktvinkeln är viktig för att undvika bländning. Blir du oönskat bländad – montera en täckande list framför.
För att installationen ska bli bra krävs också god samverkan mellan yrkesgrupper. Ljuskonstnären Svante Pettersson menar att elektriker och ljusdesigners kommer att jobba mer tätt tillsammans framöver.
– Det kommer bli mer så att vi arbetar tillsammans med elektrikern från start, och vi kommer gestalta mycket mer på plats, säger Svante Pettersson som har bakgrund som elektriker innan han sadlade om och blev ljusdesigner och sedermera -konstnär.
En annan trend som han tycker gör arbetet mer kreativt och kul, är att det numera går att styra ljusfördelningen exakt som han vill ha det.
– Enkla lösningar efterfrågas också mer och mer, på grund av ekonomin. Och fokus blir mer på ”vad gillar jag för ljus”, mer skräddarsytt och personligt, tillägger han i sin trendspaning under ett fördrag på Elmässan i Kista.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen