Logga in

”När man upptäcker att Hager står upp och ner – en klassiker”

Publicerad
1 okt 2024, 05:03
| Uppdaterad
27 sep 2024

Ena dagen är det brända skarvsladdar, nästa skapar han ordning i en stökig central.  Morgan ”Mogge” Wester, vd och elektriker på Westers elektriska, gillar variation. Och att shuffla.

Text

Vad jobbar du med just nu?

– Idag har vi bytt belysning i en fastighet i Täby. I hisshallar och fläktrum har vi bytt till led och styr dem med vanliga rörelsevakter.

Det spelar ingen roll vilka uppdrag Morgan får, alla elektrikerjobb är roliga. Bild: Privat

Vad jobbar du helst med?

– Det finns inget specifikt som jag helst jobbar med.  Det är lite det som är grejen att jobba som elektriker tycker jag. Att det är så varierat och olika arbetsuppgifter varje dag gör elektrikeryrket roligt.

Vad är det värsta du sett under ditt yrkesliv?

– Förra veckan var vi i en villa där någon hade de kört skarvsladd till tvättmaskin och torktumlare. Det var helt svart i uttagen och det hade smält. Man hittar grejer konstant, det finns säkert värre saker man har hittat, men jag kommer inte ihåg något just nu.

Bjud på ett misstag du har gjort.

– En klassiker är när man har klippt upp i kapslingen till elcentralen för kablarna, sätter på locket och upptäcker att Hager står upp och ner. 

Hur kopplar du av efter jobbet?

– Jag brukar spela dataspel eller kolla Youtube. Det är skönt att slappna av.  Man har inte tid att spela längre, som när man var ung. Det blir mest kortspel som man lätt kan pausa.

Vad stör du dig på?

– Jag stör mig på oordning, men det är lite hatkärlek. Jag älskar samtidigt att komma till ett ställe där det är oordning och skapa ordning. Det är roligt att komma till elcentral som ser ut som fan och lämna efter sig en jättesnygg produkt.

Vilket är ditt favoritverktyg?

– Jag antar blåtången, eftersom man använder den hela tiden.

Morgan stöter på elfel varje vecka. Såhär såg det ut i en central till en poolanläggning, där en fasskena inte ska placeras nedtill i utomhusmiljö. Bild: Privat

Klipper eller sågar du fasskenor?

– Det här är inte ens en fråga. Man får inte såga, självklart klipper jag. Dels får man inte på kantskydden efteråt och man får problem med metallspån.

Hur kontrollmäter du före idrifttagning?

– Alltid med spänningsprovare för att kolla fas, nolla och jord. Har man bytt elcentral kollar man också isolationen, jordfelsbrytare och utlösningsvillkor. 

Har du en dold talang?

– Jag älskar att dansa, shuffle helst.

Första du gör på morgonen?

– Laddar med kaffe och snus, efter det är man igång.

Bästa musiken att jobba till? 

– Jag hatar reklam, så det blir P3 för mig. Morgonpasset är bra. Vi har jämt med oss en radio när vi jobbar.

Senaste hemmafixet?

– Jag har gjort en liten grej av att köpa renoveringsobjekt och renovera allt. Senast i lägenheten jag har just nu målade jag om allt, gjorde om elcentralen och installerade plejd.

Vilken kollega vill du hylla?

– Jag har bara en, Max Jorborg, som blev färdigutbildad fjärdeårsmontör här om en vecka. Han började som praktikant hos mig.

Vad läser du helst i Elinstallatören?

– Det är roligt med elfelen.

Vad bjuder du på när du får middagsgäster?

–  Kött och potatis med chilibea.