Logga in

Måste PEN-ledaren läggas om vid ominstallation av central?

Publicerad
9 okt 2024, 14:00
| Uppdaterad
10 okt 2024

En dosa skulle bytas mot en undercentral. Kunden ansåg att även kabeldragningen behövde göras om för att uppfylla nybyggnadskravet. Elektrikern höll inte med. Elsäkerhetsexpert Frank Johansson reder ut.

Läs också:
Får neutralledare och skyddsjord sitta på samma skena?

Läs också:
Får två faser dela på samma vägguttag i badrummet?

Fråga: Till ett garage ligger en EKKJ 3-ledare + PEN där kabeln är 2,5 kvmm. Tidigare gick kabeln till en dosa där belysning och ett par uttag var inkopplade, men kunden ville sätta in en elcentral med JFB i garaget.
När detta är bytt kommer kunden och kräver att kabeln också måste bytas då den inte uppfyller nybyggnadskravet – och att vi ska stå för kostnaden. Vad gäller? Måste kabeln läggas om, eller är det att se det som en befintlig äldre installation där det är ok att använda den gamla kabeln?

Svar: För installationer utförda efter första utgåvan av ”blå boken”, som trädde i kraft 1996-05-01, så skall PEN-ledare av koppar vara minst 10 kvmm och 16 kvmm vid aluminium.

Innan detta datum tilläts en area på PEN-ledaren i förhållande till fasledarnas area. Så om installationen utfördes innan 1996-05-01 så är förmodligen arean på PEN-ledaren korrekt.

Men i frågan anges att en befintlig kabel med PEN-ledare matade en dosa med fördelning till belysning och vägguttag. Är installationen utförd innan 1996-05-01 så tilläts en separation av PEN-ledaren bara i kopplingsutrustning (elcentral) och inte i en dosa.

Med detta sagt kan installationen varit fel utförd från början.

Dagens gällande föreskrifter (ELSÄK-FS 2022:1) anger att anläggningar som har tagits i bruk före ikraftträdandet får vara utförda enligt äldre bestämmelser.

Om en sådan anläggnings användning eller förutsättningar ändras på ett sätt som har väsentlig betydelse för elsäkerheten ska dock de nya bestämmelserna tillämpas.

Läs också:
Måste armaturer för undertak fastinstalleras i dosa?

Min bedömning är att för befintlig omnämnd kabel gäller inte dagens regelverk då ändringen inte är av väsentlig betydelse för säkerheten och behöver därmed inte bytas ur den aspekten.

Frank Johansson, Fama Ingenjörsbyrå