Logga in

”Kunden hörde att det small till – bakom vindspappen satt en dosa utan lock”

Publicerad
11 okt 2024, 09:35

Han stör sig på ohjälpsamma människor på byggen, har dansk rap i lurarna och gillar surret i branschen. Det märks inte minst på hans instagramkonto rolig_elektriker. Möt Oscar Åberg, treårsmontör på Seso El i Trosa.

Vad jobbar du med just nu?

– Just nu håller jag på och drar el i en nyproducerad villa i Trosa.

Vad är det värsta du har sett under ditt yrkesliv?

– Jag var på en vind och skulle byta tråd i en hel kåk. En grupp kunde jag inte hitta förrän på vinden. Kunden hörde att det small till och bakom vindspappen satt en öppen dosa utan lock. Den var inkopplad. Med kondens och brännbart material som ofta finns på vindar var det en stor brandrisk. 

Läs också:
”Jag missade att bygla mellan två nollskenor när jag bytte elcentral”

Läs också:
”Det var första och sista gången jag kopplade in en pump utan motorskydd”

Bjud på ett misstag du har gjort.

– Jag var lite ovarsam när jag skulle borra för en dosa en gång på ett nyproduktionsjobb. Då borrade jag rätt i ett värmerör och borrrade sönder slangen. 

Hur kopplar du av efter jobbet?

– Jag brukar komma hem och ta en dusch, lägga mig i soffan och skrolla på instagram. Och ta en kaffe så att man inte blir för trött.

Hur tränar du för att orka med jobbet? 

– Jag tränar rätt mycket innebandy och lite löpning i skogen. 

Vad stör du dig på? 

– Ohjälpsamma människor på byggen. Jag är en hjälpsam person själv och vill att man ska hjälpas åt. Men det händer rätt ofta inom bygg att de man träffar inte är så hjälpsamma med varandra. Otrevliga människor, det stöter man på en del i byggbranschen. 

Vilket är ditt favoritverktyg?

– Spänningsprovaren. 

Hur kontrollmäter du före idrifttagning?

– Jag meggar alltid utgående grupper innan jag syr ihop en central. Jag mäter på huvudbrytaren och testar jordfelsbrytaren och kör min eurotester. Jag mäter de utgående grupperna och sedan slår jag på anläggningen och mäter jord och nolla i taklampsuttagen. Jag mäter alla vägguttag. Och så dokumenterar jag. 

Klipper eller sågar du fasskenor?

– Jag klipper. Jag brukar märka upp fasskenor och förskjuta och klippa till gafflarna och klippa av ändarna med sekatör. Jag använder alltid ändavslut. Man har själv sett fasskenor som sticker ut och är man stressad är det helt klart en stor risk att bli skadad.

Vad är det första du gör på morgonen?

– Jag går upp och klär på mig. Jag drar till firman om det är servicearbeten eller är jag på bygget 7.00 om det är nyproduktion. Jag är inte så förtjust i frukost utan brukar hålla mig till lunchen vid 11–tiden.

Bästa musiken att jobba till? 

– På senare dagar har jag fastnat för dansk rap. Det började med att jag var i Turkiet och hörde att det spelades i barer där. Jag fastnade verkligen för det, till exempel en artist som heter Gilli.

Läs också:
”Jag satt i vår kundsupport under hela första året”

Senaste hemmafix?

– Jag har målat lite i min passagedel, rivit tapet och målat mörkgrått som passade med min inredningsstil. 

Vilken kollega vill du hylla?

– Vincent Arkell som slutade hos för 3 veckor sedan. Vi har jobbat ihop sedan gymnasiet. Vi kom väldigt bra överens. 

Vad läser du helst i Elinstallatören?

– Jag brukar vara inne på ert forum Elfel och läsa om fel som folk har hittat. Jag kollar vad som bollas i kommentarsfälten. Det ger mig en möjlighet att lära mig mer om felsökning.

Vad bjuder du på när du får middagsgäster? 

– Oftast blir det en köttbit med potatisgratäng och en schysst sallad. När det är folk som äter kött.