Logga in

”Jag fick åtta stötar och var gråtfärdig innan jag var klar”

Publicerad
7 okt 2024, 05:14
| Uppdaterad
3 okt 2024

Många elyrkespersoner har råkat ut för en elolycka. Här berättar tre elektriker om olyckor och tillbud de varit med om. ”När jag klippte en tråd med sekatören small det som in i helvetet.”

Text

Magnus Andersson

Magnus Andersson, elektriker på Anderssons Elektriska Stockholm AB

– Det var när jag precis var klar som elektriker och väldigt oerfaren. Jag var ute på ett kontor och felsökte några fläktar. Jag blev inte klok på det och behövde ha strömmen på för att kunna göra felsökningen. Och jag fick stöt, på stöt, på stöt. Det var ju så jobbiga ställen elen satt på så man såg inte. Jag var stressad och bara svettades för jag fick inte ihop det. Tror jag fick åtta stötar och var gråtfärdig innan jag var klar. Så det slutade med att jag åkte till sjukan och kolla upp det. Var ju orolig eftersom det blev så många stötar, men det var ingen fara.

Sandra Ottesen Lönnell

Sandra Ottesen Lönnell, elektriker på Elcom Sweden AB

– Jag har inte råkat ut för något i mitt arbetsliv. Dock hände det mig när jag var tonåring och skulle byta en porslinssäkring. Själva propphuvudet var trasigt, men det såg jag inte eftersom jag var så kort. Jag fick en rejäl strömgenomgång. Jag minns inte så mycket, men jag svimmade av och hamnade på sjukhus. 

Morgan Wester

Morgan Wester, elektriker på Westers elektriska AB

– En gång, när jag var hemma hos en kund, hade jag slagit av spisen. Jag hade tejpat ner säkringarna och tyvärr inte satt dit någon varningsskylt när jag gick hem för dagen. Nästa dag var jag där och jobbade, men kollade inte i elcentralen med trefas och 16 A. När jag klippte en tråd med sekatören small det som in i helvetet, men jag klarade mig från strömgenomgång. När jag kollade i elcentralen hade någon tryckt upp säkringarna. Det var fel av mig, man ska låsa säkringarna med hänglås och varningsskylt. Samtidigt tycker jag att folk borde förstå att arbete pågår när man tejpar över säkringarna.