Logga in

Hur ser du på säkerheten med ”the Widowmaker”?

Publicerad
7 okt 2024, 04:54
| Uppdaterad
3 okt 2024

Den ser ut som något ur en skräckfilm och skaparen till verktyget håller med om att den är livsfarlig. Men vad i helsefyr är det för något? 

Text

När Johan Forssblad, civilingenjör i elektroteknik, skulle utföra hemsysslor på sin fastighet blev han avbruten av sin sambo. Hon hade tänt belysningen i badrummet och ”proppen” på tio ampere smällde efter cirka 20 sekunder. När hon satte dit en ny löste den ut direkt. Lyset fungerade varken i badrummet, tvättstugan eller verkstaden. Ganska snabbt misstänkte Johan Forssblad att det rörde sig om en kortslutning någonstans, mest troligt i ett drivdon till de sju led-lamporna i badrummet.

Läs också:
”Det fanns gamla kulokablar i papper”

Läs också:
Ibland kan även ”nollfel” vara fel

Den som hade byggt huset hade enligt Johan Forssmed inte brytt sig om vad som var upp eller ned på stömställarna, vilket gjorde det svårt för honom att veta vilka som var avstängda. Efter att ha försökt stänga av alla elförbrukare satte han in en ny diazedsäkring som smällde direkt och gjorde att huvudsäkringen på tjugo ampere gick. 

– Det är inte lätt att mäta sig till en kortslutning när det ligger en massa laster påslagna, inklusive elektroniska transformatorer. Mitt fina mätinstrument från Fluke var tyvärr i en bil som var på service. Jag var tvungen att använda hjärncellerna.

För att lösa problemet letade Johan Forssblad på sitt lager, i skenet av en pannlampa, och hittade en 230 V glödlampa med halogeninsats. På en montageskena klickade han fast en dvärgbrytare, som han seriekopplade med glödlampan, matad av två stickproppar. Genom att injicera tillräckligt med ström i lampan, utan att säkringen på skenan skulle gå, kunde han slå av strömbrytarna och se om de verkligen var avstängda. 

– Jag satte in ena stickproppen i ett uttag som var strömlöst och sedan den andra stickproppen i ett uttag som hade ström från en annan grupp. Jag vände stickpropparna tills lampan lyste halvstarkt. Den trasiga fasen hade då kontakt genom apparater, lampor och den befarade kortslutningen mot nollan. Taktiken var att stänga av alla lampor och andra belastningar tills att glödlampan skulle släckas.

Johan Forssblad kontrollerade alla tre rummen med sitt hembyggda mätverktyg. När han mätte i verkstaden lyste lampan fortfarande, vilket indikerade att det fanns någon last kvar som drog ström på den gruppen. När han drog ut en stickpropp som låg gömd bakom en svarv slocknade lampan. 

– Det var något inkopplat på den stickproppen som hade ett fel. Kabeln gick till ett grenuttag och det satt en förlängningssladd där. När jag drog ut den släcktes lampan och bekräftade att det var fel på förlängningssladden. När jag dissekerade den var det en gammal gummikabel som hade tröttnat och fått sprickor i isoleringen. Nollan och fasen hade därför kommit i kontakt med varandra inuti stickproppen via dragavlastningen som var av metall.

Läs också:
”Briljant ide att kunna koppla bort jordfelsbrytaren, ifall den skulle lösa ut”

Mätverktyget tog 15 minuter att bygga ihop och felsökningen 10 minuter. Finessen var att förse den kortslutna fasledningen med lagom mycket ström, utan att något skulle gå sönder. 

Men okej, den fungerade för felsökning vid kortslutning. Men frågan är hur säker den är att använda? Någon på Facebook kallade den för the Widowmaker.

– Det är inget man ska sälja. Det är en farlig grej, för när man slår på säkringen så kommer det ut livsfarlig spänning på den andra stickproppen. Felsökningsinstrumentet ska antingen demonteras efter användning eller vara utom räckhåll för barn, klåfingriga och drogpåverkade.