Logga in

Hemmafixarnas värsta misstag med multimetern

Publicerad
14 okt 2024, 05:26

Elektriska stötar, bränder, explosioner och skadad utrustning. Gör man fel med multimetern kan det gå illa. Här varnar experten för de vanligaste misstagen.

Många privatpersoner använder multimeter vid hemmafix. Då är det viktigt att följa tillverkarens anvisningar och grundläggande säkerhetsåtgärder, för att säkerställa en trygg användning. Anders Eriksson, expert hos Elma Instruments, varnar för några vanliga misstag.

”Skadade komponenter kan göra att multimetern inte fungerar korrekt och öka risken för elektriska stötar eller felaktiga mätningar.”

Anders Eriksson, Elma Instruments

Läs också:
Så använder du multimetern rätt – 7 tips

Läs också:
Här är tio funktioner i multimetern som många missar

1. Fel inställning av mätområde

Misstag: Ett vanligt fel är att ställa in multimetern på fel mätområde. Till exempel mäta spänning när man avser mäta ström eller välja för lågt område för spänningen.

Risk: Att multimetern överbelastas, vilket kan göra att säkringar i multimetern går sönder eller i värsta fall skada enheten och leda till stötar eller brand.

2. Mätning av spänning i strömläge

Misstag: Att försöka mäta spänning (volt) när multimetern är inställd för att mäta ström (ampere).

Risk: Är multimetern inställd på strömmätning och man mäter mellan exempelvis fas och nolla är det farligt, eftersom det skapar en kortslutning. Potentiellt kan det orsaka en explosion eller brand i multimetern.

3. Försummelse av säkerhetsåtgärder

Misstag: Många privatpersoner använder multimetern utan att stänga av strömmen eller koppla ur enheten från nätspänningen.

Risk: Ökar risken för elektriska stötar och kortslutningar, vilket kan skada både användaren och utrustningen.

4. Användning av multimeter med fel säkring

Misstag: Att byta ut en trasig säkring i multimetern mot en felaktig säkring, till exempel en med högre strömstyrka än rekommenderat.

Risk: Kan leda till överhettning och brand om multimetern överbelastas. En korrekt säkring är en viktig skyddsmekanism för att förhindra skador på multimetern och användaren.

5. Felaktiga mätprober

Misstag: Användning av slitna, trasiga eller dåligt isolerade mätprober är ett vanligt fel, särskilt om multimetern är gammal.

Risk: Dåligt isolerade mätprober kan leda till att användaren får en elektrisk stöt, speciellt om de används på strömförande kretsar.

6. Felkoppling av mätprober

Misstag: Att koppla mätproberna till fel ingångar på multimetern, till exempel sätta proberna för strömmätning i porten för spänningsmätning.

Risk: Kan leda till kortslutningar eller att multimetern går sönder när du försöker mäta.

7. Ignorera varningar och säkerhetsmärkningar

Misstag: Att inte läsa eller följa varningssymboler och säkerhetsmärkningar på multimetern eller batterikretsarna den mäter.

Risk: Kan utsätta användaren för dolda risker som elektriska stötar eller explosioner om de inte är medvetna om gränserna för vad deras multimeter kan hantera.

8. Bristande kontroll av multimeterns skick

Misstag: Att inte regelbundet inspektera multimetern och dess mätprober för skador, särskilt isoleringsskador.

Risk: Skadade komponenter kan göra att multimetern inte fungerar korrekt och öka risken för elektriska stötar eller felaktiga mätningar.

Läs också:
Då ska du använda multimeter hellre än spänningsprovare