Logga in

Här är tio funktioner i multimetern som många missar

Publicerad
14 okt 2024, 05:25

Vet du när du ska använda true RMS? Eller hur multimetern kan hjälpa dig felsöka kondensatorer? Här tipsar experten om funktionerna som många missar. 

Att vara medveten om och använda alla funktioner kan spara tid, öka noggrannheten och förbättra säkerheten vid arbetet med elektriska system. De här funktionerna förbättrar multimeterns kapacitet och kan göra mätningar snabbare och mer exakta om de används på rätt sätt, enligt Anders Eriksson hos Elma Instruments.

”Många kanske inte förstår vikten av ingångsimpedans och hur den kan påverka mätningar i vissa situationer, särskilt i lågspänningskretsar.”

anders eriksson, Elma Instruments

Läs också:
Så använder du multimetern rätt – 7 tips

Läs också:
Varför ska man som elektriker ha en multimeter?

1. Kontinuitetstest med ljudsignal

Vad det är: En funktion där multimetern avger en ljudsignal när det finns en obruten elektrisk förbindelse mellan två punkter, vilket indikerar kontinuitet.

Varför det förbises: Många användare känner till kontinuitetstestet men kanske inte utnyttjar ljudsignalen. Denna funktion sparar tid, eftersom man inte behöver titta på displayen för att se om det finns kontinuitet.

Användning: Praktiskt vid felsökning av kablar eller kretsar, särskilt i situationer där det är svårt att se displayen, till exempel när man arbetar på trånga platser.

2. Auto-range-funktion

Vad det är: Auto-range ställer in mätområdet automatiskt baserat på den elektriska signalen som mäts. Detta eliminerar behovet av att manuellt ställa in rätt mätområde.

Varför det förbises: Vissa användare väljer fortfarande manuella inställningar eftersom de är vana vid det, men de missar hur mycket enklare och snabbare auto-range kan göra mätningar.

Användning: Särskilt användbart för nybörjare eller när du snabbt behöver växla mellan olika typer av mätningar utan att veta exakt vilken spänningsnivå eller resistans du förväntar dig.

3. Hold-funktion (Data Hold)

Vad det är: Funktionen ”hold” låser avläsningen på displayen, så att mätvärdet stannar kvar även när du flyttar mätproberna från testpunkten.

Varför det förbises: Många användare vet inte att funktionen finns eller glömmer att använda den när de mätt på svåråtkomliga ställen.

Användning: Praktiskt när du mäter på trånga eller svåråtkomliga platser där du inte kan titta på multimeterns display samtidigt som du gör mätningen.

4. True RMS (Root Mean Square)

Vad det är: En funktion som gör att multimetern kan mäta den ”verkliga” effektiva värdet på växelströmsignaler (AC), vilket är särskilt viktigt vid mätning av icke-linjära vågformer.

Varför det förbises: Vissa användare kanske inte förstår vikten av True RMS eller är inte medvetna om att deras mätningar kan bli felaktiga utan det.

Användning: Nödvändigt när man arbetar med moderna elektriska apparater och elektroniska system där växelströmmen ofta är icke-sinusformad, exempelvis i motorstyrningar eller datorutrustning.

5. Min/max-funktion

Vad det är: Funktionen registrerar och visar de högsta och lägsta värdena som multimetern mäter över en viss tidsperiod.

Varför det förbises: Många användare mäter endast ett ögonblicksvärde och glömmer bort att denna funktion kan vara mycket användbar när man felsöker kretsar med fluktuerande signaler.

Användning: Användbart när du behöver se om spänning eller ström fluktuerar över tid, till exempel för att hitta spänningsfall eller variationer i en krets.

6. Kapacitansmätning

Vad det är: Vissa multimetrar har en funktion för att mäta kapacitans, vilket innebär att du kan mäta värdet på kondensatorer (mikrofarad).

Varför det förbises: Många användare känner inte till att deras multimeter kan mäta kapacitans.

Användning: Perfekt för att felsöka kondensatorer i apparater och elektroniska kretsar, särskilt när du arbetar med reparationsarbete eller underhåll av motorer och elektronik.

7. Temperaturmätning

Vad det är: En funktion som tillåter användning av en termoelementprob för att mäta temperatur.

Varför det förbises: Många användare associerar inte multimetern med temperaturmätning och känner därför inte till denna funktion.

Användning: Användbart när du arbetar med värmeproducerande komponenter eller system, som att kontrollera temperaturen på motorer, värmeelement eller batterier.

8. Frekvensmätning

Vad det är: Funktionen gör det möjligt att mäta frekvensen i en växelströmskrets (hertz).

Varför det förbises: Om man inte arbetar med växelströmskretsar som kräver frekvensmätning är det lätt att missa denna funktion.

Användning: Praktiskt vid arbete med växelströmsdrivna system, generatorer eller frekvensomriktare där frekvensen är avgörande för prestanda.

9. Diodtest

Vad det är: En funktion för att testa dioder, där multimetern skickar en låg spänning genom dioden för att kontrollera om den leder ström korrekt.

Varför det förbises: Många användare känner inte till funktionen.

Användning: Perfekt för att snabbt testa om dioder fungerar som de ska i elektriska eller elektroniska kretsar.

Läs också:
Då ska du använda multimeter hellre än spänningsprovare

10. Ingångsimpedansmätning

Vad det är: Multimetrar med hög ingångsimpedans påverkar inte de kretsar de mäter, vilket ger mer exakta avläsningar, särskilt i känsliga elektroniska kretsar.

Varför det förbises: ”Många kanske inte förstår vikten av ingångsimpedans och hur den kan påverka mätningar i vissa situationer, särskilt i lågspänningskretsar.”

Användning: Viktigt när man mäter på elektroniska kretsar där låg ingångsimpedans kan leda till felaktiga mätningar.