Logga in

Elektrikern Håkan Svanströms 6 tips om el till hemmafixaren

Publicerad
21 okt 2024, 05:27
| Uppdaterad
18 okt 2024

Vd för jourfirman Svanströms el och VVS och tv-elektriker – Håkan Svanström har i åratal rättat fel som okunniga ”gör-det-självare” svängt ihop. Här är hans råd till hemmafixare som vill skruva själva.

All elinstallationsarbete ska utföras av elektriker, men det finns enklare eljobb vem som helst får göra. Men bristen på kunskap om vad man får göra – och hur man gör det på bästa sätt är stor.

Läs också:
”20A på 1,5 kvadrat…. Vågat”

Läs också:
”Anlita en riktig elektriker”

Här delar experten med sig av råden för hur du som ”icke-elektriker” ska få god elsäkerhet med de eljobb som är tillåtna att göra. 

Så byter du ett befintligt vägguttag

– Det är viktigt att mäta, så att du vet att det är spänningslöst (alternativt slå av huvudsäkringen). Utöver det är infästning en väldigt viktig detalj. Se till att vägguttaget sitter ordentligt fastskruvat. Du ska inte sätta det med klämmor som vissa har. Det ska vara skruvat så att det inte följer med när man rycker ur dammsugarsladden.

Så byter du befintlig strömbrytare för högst 16A 

– Här är det extremt viktigt, och det måste jag verkligen trycka på, OM man gör det här själv utan mätinstrument – stäng av huvudströmmen!. Kan du inte mäta så ska du jobba helt spänningslöst och har du inte rätt grejer kan det bli direkt livsfarligt om du ska göra den här typen av ingrepp. Om du funderar på att göra detta ska du ha en spänningsprovare eller multimeter tycker jag. 

Så byter du lamphållare:

– Se till att du inte skär av isoleringen när du skalar ytterhöljet på lampsladden eller kabeln. Sen är det viktigt att kardelerna är tillräckligt långa så att de går att ansluta ordentligt. Men det ska inte vara till överdrift så att en massa koppar syns. Med detta menar jag att du måste ha tillräcklig längd så att du får bra kontakt och undviker varmgång – men inte så långt att det finns risk för olycka eller kortslutning.

Så monterar du skarvsladdar

– Även här är det viktigt att vara försiktig när du skär. Även här gäller det att ha rätt längd på kopparn som ska in under skruven. Inte för kort och inte för lång. Exakt samma sak också när det gäller längden på kopparn som ska in under skruven. Men jag tycker även det är viktigt att köpa riktiga grejer. Byggvaruhus kan ha bra hanar/honor, men som elektriker skulle jag aldrig råda någon att handla något som rör elinstallationer på till exempel Clas Ohlson.

Så monterar du sladdströmbrytare och stickproppar 

– I samtliga fall när man jobbar med den här typen av el så handlar det om att inte skala fel samt att man är ordentlig vid infästning. Men här måste du även veta att det är rätt dimensionerade kablar för användningsområdet.

Läs också:
”Hon är helt jävla värdelös”

Så reparerar och byter du ut delar i trasiga skarvsladdar och apparatsladdar

– Utöver det som alltid gäller när det kommer till skala, skära så ska man tänka material. Det är ganska vanligt att man ser folk som använt FK eller två blå/svarta trådar istället för en lamp- eller apparatsladd. FK (fåkardelig) samt de blå/svarta är för fast installation i rör – och inte för annat.

Fakta: Elkablar – vad betyder FK, FQ och EKK?

Beteckningarna för olika kablar som används vid elarbeten är många, men vad står det för? Här kommer ett litet lexikon för de som inte har elutbildning

1:a bokstaven som visar typ av ledare

A=aluminium

B=aluminiumlegering

E=entrådig koppar

F=fåtrådig koppar

J=ståltråd

R=mångtrådig koppar

S=fintrådig koppar

2:a bokstaven visar isoleringen runt ledaren:

3:e bokstaven visar manteln eller annan konstruktionsdetalj

4:e bokstaven visar konstruktionsdetalj eller användning

5:e bokstaven visar konstruktionsdetalj eller användning

Exempel på vad vanliga bokstavskombinationer står för:

FK: (F) fåtrådig koppar med pvc isolering (K står för pvc)

EKK: (E) entrådig koppar med (K) pvc-isolering och (K) pvc mantel

EKLK: (E) entrådig koppar med (K) pvc-isolering, (L) skärm med plastbelagd Al-band, (K) pvc

EKRK: (E) entrådig koppar med (K) pvs-isolering, (R) armering av plastbelagd AL-band, (pvc)