Logga in

Dubbla och trippla kablar på samma säkringar – centralen var ett virrvarr

Publicerad
21 okt 2024, 04:14
| Uppdaterad
18 okt 2024

Håkan Törnqvist tackade nej till ett jobb i en rörig villacentral. 12 år senare kontaktade den nya ägaren honom om samma central. Nu tog han beslutet att ändå göra jobbet.  ”Egentligen är det komiskt.” 

Text

I Torslanda utanför Göteborg gick en villaägare ut med en efterlysning efter en elektriker för att göra jobb i en elcentral. Villaägaren ville installera en elbilsladdare och nya vägguttag och blev rekommenderad att höra av sig till ortens elektriker Håkan Törnqvist. 

När Håkan Törnqvist kom till huset blev han överraskad. Det visade sig att han hade varit i samma hus många år tidigare.

– För tolv år sedan var jag inne i samma hus och tittade på samma elcentral. Redan då såg centralen väldigt rörig ut och jag avböjde jobbet. Förra månaden blev jag kontaktad av den nuvarande ägaren och åkte dit. 

Kunden var ingenjör och hans fru hade upprättat ett gruppschema för hela anläggningen. Men att bygga ut elcentralen utan rätt grundförutsättningar är inte lätt menar Håkan Törnqvist. Han rekommenderade dem att byta ut hela centralen.

Så här såg centralen ut innan Håkan började riva i den. Bild: Privat

– Även kunden förstod att det jobbet de utfört i centralen inte höll måttet. Det var varken strukturerat eller bra utfört. Det var inte lämpligt att bygga ut den befintliga centralen. Men i dessa lägen gäller det att förmedla budskapet försiktigt. Det jag ville få fram var att det var lämpligt att bygga om hela centralen på ett säkert och korrekt sätt. 

På kvällen efter den första titten ritade Håkan Törnqvist en skiss för hur han skulle gå tillväga. Utgångspunkten var att installera en större central, för att göra det enklare att göra kompletteringar i framtiden. När han började riva i centralen upptäckte han flera brister.

– Det var kablar som var felaktigt säkrade. Det låg dubbla och till och med trippla kablar på samma säkringar. När det kommer till nollorna låg flera stycken under samma skruv. Det var glappkontakt i vissa fasskenor. Sådant upptäcker man inte förrän man börjar riva i det. Ibland kan det fungera ändå. Det beror på hur hög belastning det är på utrustningen. Här var belastningen för stor på 16 A säkringarna. Dessutom fanns det bara en jordfelsbrytare i hela anläggningen.

Efter tolv arbetstimmar blev Håkan klar med centralen. Bild: Privat

Under de kommande tolv arbetstimmarna byggde han om den gamla centralen. Mest tid gick åt till att märka allt och till att riva. Till sin hjälp hade han villaägaren, som gick igenom sitt gruppschema. 

– Egentligen är det komiskt att jag kommer till ett ställe där jag inte tog mig an ett jobb. Tolv år senare kommer jag tillbaka och gör jobbet. Det kändes väldigt skönt när jag var klar på eftermiddagen, när allt kunde köras igång och fungerade.