”Det var inte jag” – här är hemmafixarens vanligaste misstag
När jourelektrikern Håkan Svanström rättar ”gör-det-självarnas” misstag får han höra alla ursäkter och se alla fel. Det är konstiga dimensioner, ”sockerbits-bonanza” och lampsladdar i fast installation. Här är 8 sorters fel. Vilka saknar du i listan?
Vissa elarbeten får vem som helst göra hemma, men får och bör är två vitt skilda saker. Håkan Svanström, vd för Svanströms el och VVS, säger att det inte sällan är rätt stora brister i elen hos kunder de kommer hem till.
– ”Det var inte jag” och ”det var så när vi köpte”, är vanliga svar och jag tror aldrig det hänt att någon kund krupit till korset och erkänner att de gjort en felaktig elinstallation själv. Även om man kan ana att det är personen framför en som gjort det.
Läs också:
Elektrikern Håkan Svanströms 6 tips om el till hemmafixaren
Läs också:
“Kan bli aha-upplevelse för just de som tittar”
Svanströms El och VVS har i många år kört jourutryckningar och på senare tid är det allt fler av dem relaterade till hemmafixares misstag. Men hur kommer det sig? Håkan Svanström pekar utan att tveka ut tillgängligheten som ”boven i dramat”.
– Jag kan säga att det går att dra en parallell mellan vår jourverksamhet, alltså ”leta fel-verksamheten” och tillgängligheten på elmateriel. Folk köper elinstallationsmaterial på Bauhaus eller Clas Ohlsson, går hem och googlar hur man ska göra – och så sätter de igång.
– Men det är hemskt. Folk tror att eftersom det är så enkelt att få tag i materialet – så kan det inte vara så svårt. Tröskeln är låg, men många begriper inte vad de håller på med. De ser bara att man kan köpa sladdar och uttag lika lätt som det är att gå i en matbutik och köpa ägg och bacon. Det är fel.
Så vad är de vanligaste misstagen hemmafixare och amatörer gör?
1. Felaktigt material
– Väldigt vanligt förekommande är att lampsladdar används i fast installation. Det skulle jag nog säga är det vi oftast ser. De kopplas ihop med sockerbitar och läggs bakom lister helt utan kunskap om vad det kan innebära.
2. Felaktig dimension på kabel
– Att folk använder fel dimension på kabel. Det är delvis som ovan och vanligast är att man tar det som finns, vilket kanske är 0,75 mm2 istället för 1,5 eller 2,5 mm2.
3. Budget-material
– Numera kan man köpa elinstallationsmaterial på Clas Ohlson, Bauhaus med flera. Men det är inget som en yrkesman skulle göra. Det här är inte grejer som håller över tid.
4. Brandfarliga installationer
– En hel del gånger har vi kommit ut och löst ett problem och då sett att det kan vara halogenspottar i trätak och att det ligger tråd draget utan rör bakom bastupaneler. Att man inte vet eller tänker på brandfara är skrämmande och kan ge stora konsekvenser.
5. Inga rör i installationen
– Vi åkte på ett jobb där spottarna i taket inte fungerade. Det var 30 spottar i ett undertak och när vi börjar nysta i det så fanns det inga rör. FK:n ligger huller om buller och vi måste göra om allt. Det här är ett typexempel på att någon gör elen själv utan någon som helst kunskap.
6. Ingen dokumentation
– Det är jättevanligt att kunder köpt nätmattor eller lagt golvvärmekabeln själv. Och så sätter de upp termostaten och anläggningen funkar något år. Men så pajar det och vi kommer ut och frågar om dokumentation – och de står som frågetecken. Där blir det en svår situation om vi då ska installera en termostat på en installation vi inte vet något om.
7. Fel drivdon
– Överlag är det ganska vanligt att ”händiga” personer gjort elinstallationer och det märks ofta när man tittar på drivdon till spottar. Det är ingen överdrift att säga att det kan vara väldigt mycket fel.
8. Estetiska missar
– Det kanske inte är lika farligt som övriga fel, men estetiken avslöjar direkt att det inte är en elektriker som gjort arbetet. Typexempel är när det sitter flera strömbrytare på rad, men inte i en flerfacksram eller ens av samma märke.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen