Logga in

De vann utmärkelsen Bästa elnyhet

Publicerad
17 okt 2024, 10:58

Omröstningen bland besökarna på Elmässan gav vinst åt Ladderclamp, som ersätter buntband på kabelstegar. Varför ska man använda den frågade vi tillverkaren HellermanTytons Rolf Gustafsson. 

Text

Elmässan i Stockholm är igång. Igår kväll delades priset för Bästa elnyhet och Bästa nyhet inom belysning ut. 

Bild: Hjalmar Insulander

Hellermanntyton tog hem priset för Bästa elnyhet med sin nya produkt Ladderclamp, som ska underlätta arbeten på kabelstegar. 

– Normalt sett använder man sig av buntband för att hålla en kabel på plats. Med denna produkt kan man lägga två kablar på höjden och få ett litet mellanrum på bredden, för att värme som bildas i kablarna ska försvinna och inte orsaka problem. Den går att använda på 80-90 procent av alla kabelstegar som finns i Sverige, säger Rolf Gustafsson. 

Det får plats tio kablar på en Ladderclamp och den är anpassad för kabeldimensionerna 8,1-10,2 mm. Rolf Gustafsson menar också att produkten är tidsbesparande, eftersom det inte behövs några verktyg för att montera den. 

Patrick Antonsson. Bild: Hjalmar Insulander

Priset för Bästa nyhet inom belysning gick till Chargenode och deras produkt Power light, som både är en elbilsladdare och belysningsstolpe. 

– Man kan ladda bilen och få belysning på parkeringen i en produkt. Själva produkten ingår i ett ganska komplext system. På en parkeringsyta behöver du en laddcentral som styr, låt oss säga, tio stycken stolpar, säger Patrick Antonsson. 

Bild: Hjalmar Insulander

Idén för Power light är inspirerad av laddning för båtar, där det fanns laddstolpar med inbyggd belysning. Den är framtagen i sammarbete med ateljé Lyktan, som har tillverkat belysningshållaren, medans Chargenode har stått för laddutrustningen. Den kan leverera en effekt på 22 kW.  Belysningen kan styras med vilket system som helst.