De här sakerna får du göra hemma själv med el
Reparationer, men inte installationer. Det är riktlinjen för vad outbildade ”hemmapulare” får göra med el. Men var går egentligen gränsen?
En auktoriserad elektriker krävs för snudd på alltid för elinstallationsarbeten i Sverige, men det finns undantag. Vissa jobb kan privatpersoner utföra själva. Vad är då gränsdragningen på vad som är fritt fram att göra – och där man behöver ta in en elinstallationsfirma?
Läs också:
”Det var inte jag” – här är hemmafixarens vanligaste misstag
Läs också:
Elektrikern Håkan Svanströms 6 tips om el till hemmafixaren
– Grunden är att det ska vara något i reparationssyfte. Där har myndigheten inte några indikationer på att det ska ha bidragit till farligare miljö eller att människor i stor utsträckning har skadats. Kravet är ju att man ska ha god kännedom. Vi har ju ”Koppla säkert” som är ett sätt att försöka nå ut till konsumenter. Den portalen uppdateras varje år eftersom det kommer nya funderingar på teknik och elsäkerhet som ska beaktas.
Att det skulle blivit vanligare med ”ful-el” och mer problem med hemmafixad el på senare tid är inte heller något som Elsäkerhetsverket kan se i sin data.
– När elinstallationsmaterial kom in på byggvaruhusen, ett krav gällande den fria marknaden på varor som kom med när vi gick med i EU, så har inte vi kunnat se att det blivit värre. Vi har inga bevis på att det skulle ha blivit fler skador, även om man kan ana att det finns ett stort mörkertal här. Men samtidigt. När jag på 80-talet jobbade som elektriker var det många vedervärdiga installationer man fick se.
Läs också:
”Anlita en riktig elektriker”
Något som Magnus Karlsson vill lyfta fram är att det är stor skillnad på om något är ”lätt att sätta ihop” och att det är tillåtet.
– Ta en solcellsanläggning. Det är inte monterings- och ”ihopkopplingsjobbet” som är det svåra, det klarar vem som helst med normal motorik. Men det är en större produkt med en komplex egenskap som allmänheten inte har kunskap om. Snabbkopplingar är till för att underlätta installation, inte menat för att vem som helst ska kunna göra det. Vet man inte om man kopplar parallellt, seriellt eller om man får ihop en krets… Det är komplexitet och anläggningens egenskaper som innebär riskerna – och just därför något som utgör en installation.
Fakta: Här är sakerna du får göra utan auktorisation
Utdrag ur ELSÄK-FS 2017:2, se vidare i 3 kap. Undantag från kraven i elsäkerhetslagen
– Byta lamphållare
– Montera skarvsladdar
– Montera sladdströmbrytare och stickproppar
– Reparera och byta ut delar i trasiga skarvsladdar och apparatsladdar
– Byta befintliga strömbrytare för högst 16 A som är placerad i egen kapsling eller dosa
– Byta befintligt vägguttag för högst 16 A som är placerat i egen kapsling eller dosa
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen