Därför får privatpersoner byta trasiga eluttag själva
Elinstallatör är ett reglerat yrke och en skyddad titel. Ändå får hemmafixare byta trasiga eluttag. Varför är det så? Svaret finns nästan 100 år tillbaka i tiden.
Läs också:
”Det var inte jag” – här är hemmafixarens vanligaste misstag
Läs också:
Elektrikern Håkan Svanströms 6 tips om el till hemmafixaren
Elinstallatör är ett reglerat yrke och en skyddad titel, men det finns en hel del elarbeten som vem som helst får utföra. Men vad är ok, och vad är det som blir olagligt elinstallationsarbete? Magnus Karlsson, inspektör på Elsäkerhetsverket, säger att vi måste titta snudd på 100 år bakåt i tiden för att få svaret.
– Det är en resa långt tillbaka i tiden. När Sverige elektrifierades var det dels inte så avancerade elinstallationer, men samtidigt var det ju så att yrkeskåren inte hade hunnit växa till sig. Därför beslutades det att vissa enklare elarbeten skulle man kunna göra själv. Det här återfinns i en statlig utredning från 1935, säger han.
Faktum är att än i dag är SOU 1935:53 den enda statliga utredningen som tar upp det som ibland kallas för ”fria arbeten” inom elinstallation. Och det som står i den har levt kvar.
– Det bedömdes att om man bytte ett trasigt eller farligt eluttag själv, så att det blev lagat – istället för att vänta veckor på en elektriker. Och man kan säga att det här resonemanget har pågått sedan dess, säger elsäkerhetinspektören.
Men, och det är viktigt att poängtera, bara för att det finns en ”lucka” där det inte krävs ett elinstallationsföretag eller en auktorisation för att få utföra elinstallationsarbeten – innebär det inte att det är oreglerad mark.
– Elsäkerhetslagen står ju inte och faller med det här. Det finns ju ett aktsamhetskrav på den som ska utföra exempelvis ett byte av eluttag. Så man är inte utan ansvar om man utför ett arbete som sedan visar sig farligt.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen