Logga in

Då ska du använda multimeter hellre än spänningsprovare

Publicerad
14 okt 2024, 05:24
| Uppdaterad
11 okt 2024

Valet av mätinstrument beror på vad du vill mäta och hur exakt. Här är expertens konkreta tips om när du hellre ska välja multimeter än spänningsprovare.

Multimeter och spänningsprovare är båda viktiga verktyg för att arbeta med elektriska kretsar, men de används för olika ändamål. Här listar Anders Eriksson, expert hos Elma Instruments, i vilka situationer respektive verktyg bör väljas.

”Om du snabbt vill kontrollera om en krets, ett uttag eller en strömbrytare är spänningssatt (har ström), räcker det med en spänningsprovare.”

anders eriksson, Elma Instruments

Läs också:
Varför ska man som elektriker ha en multimeter?

Läs också:
Så använder du multimetern rätt – 7 tips

Här är det bäst att använda multimeter

1 Mätning av ström

Om du vill mäta hur mycket ström (ampere) som flyter genom en krets behövs en multimeter. Spänningsprovare kan inte mäta ström. Till exempel är multimetern bra för att kontrollera strömförbrukningen i en elektrisk apparat eller komponent.

2 Mätning av motstånd

För att mäta motståndet (ohm) i en krets eller en komponent (exempelvis resistor) är en multimeter det rätta valet. Det kan till exempel handla om att kontrollera ifall en kabel eller komponent har ett avbrott, eller om att felsöka resistorer.

3 Mätning av exakta spänningsvärden 

Om du behöver ett exakt värde på spänningen (volt) i en krets, snarare än bara avgöra om spänning finns eller inte, använder du en multimeter. Det går att se om en krets får rätt spänning från en strömkälla, till exempel om ett batteri levererar exakt 12 volt.

4 Mätning av frekvens

Vissa avancerade multimetrar kan mäta frekvensen (hertz) i en elektrisk signal, vilket är användbart vid arbete med AC-signaler. Exempelvis kontroll av frekvensen i en växelströmskrets i ett vägguttag eller i elektronisk utrustning.

5 Felsökning och diagnos av kretsar

Vid mer avancerad felsökning som kräver mätningar av både ström, spänning och motstånd i en krets är multimetern oumbärlig. Till exempel för att felsöka en trasig apparat eller hitta en felande komponent i en krets.

6 Kontinuitetstest

En multimeter kan också användas för att kontrollera kontinuitet, det vill säga om det finns en oavbruten elektrisk väg, i kablar och kretsar. Till exempel kontrollera att en strömbrytare eller kabel fungerar.

Anders Eriksson, Elma instruments. Foto Daniel Roos

Här passar spänningsprovaren bra

1 Snabb kontroll om spänning finns

Om du snabbt vill kontrollera om en krets, ett uttag eller en strömbrytare är spänningssatt (har ström), räcker det med en spänningsprovare.

2 Arbete med enkla elektriska system

Om du gör enklare arbete där det räcker att veta om spänning finns eller inte, till exempel bryter strömmen för säkerhets skull innan arbete med en installation. Vanligt vid byte av vägguttag eller strömbrytare.

Läs också:
Här är tio funktioner i multimetern som många missar