Logga in

Behöver man verkligen JFB i rum med trägolv?

Publicerad
23 okt 2024, 08:49

Går det att säga att ett trägolv är isolerande, medan ett betonggolv inte är det. Och vad är kraven kring jordfelsbrytare? Joakim Grafström, elsäkerhetsexpert, ger svar.

Läs också:
Kan vi byta kablar, strömställare och uttag – men skippa JFB?

Läs också:
Får man sätta jordfelsbrytare vid golvlisten?

Fråga: Räknas ett trägolv som isolerande – och behövs jordfelsbrytare i så fall?

Svar: När det gäller isolationsresistans hos golv i olika utrymmen var det en stor sak fram till för 30 år sedan då ojordade uttag monterades i torra utrymmen i bostäder med isolerande golv. Det fanns i äldre föreskrifter beskrivet en metod för att avgöra om golvet var isolerande. Den sista föreskriften som beskrev detta var STEV-FS 1988:1 §6c. 

Motsvarande metod, skydd genom isolerad miljö, finns faktiskt fortfarande beskriven i Elinstallationsreglerna i bilaga 41C, avsnitt 41C.1. Metoden ska dock endast användas i installationer som står under övervakning av fackkunniga eller instruerade personer, vilket är svårt att upprätthålla. Jag har därför svårt att se att metoden används i någon större utsträckning.

Hur som helst så finns det inget som säger att ett trägolv är isolerande och ett betonggolv inte är det. Allt beror på övergångsresistansen. Ofta var plast- och trägolv isolerande medan betong- och stengolv inte var det, men det stod inget generellt i de gamla föreskrifterna om att så var fallet. Några sådana överväganden görs inte längre då vi generellt jordar utsatta delar och därmed inte längre nyinstallerar de gamla ojordade uttagen. Det finns alltså ingen anledning att behandla elinstallationer olika på grund av golvmaterialet. Jordfelsbrytare är ett bra tilläggsskydd oavsett. 

Läs också:
Borde det inte heta läckströmsbrytare i stället för JFB?

Så mäter du om ett golv är isolerande – enligt STEV-FS 1988:1

Ett golv anses vara isolerande i föreskriftens mening, om dess övergångsresistans, mätt på sätt som nedan sägs, uppgår till minst 50 000 ohm. 

Vid uppmätningen övertäcks den del av golvet, där mätning skall ske, med ett vått tygstycke med måtten ca 270×270 mm. På tygstycket läggs en metallplatta med måtten ca 250x250mm och ovanpå denna en torr platta av trä eller dylikt. Metallplattan belastas med ca 750 N. Medelst en voltmeter med inre resistansen R1 ohm uppmäts dels spänningen U1 volt mellan en fasledare och jord, dels spänningen U2 volt mellan samma fasledare och metallplattan. Mätningen skall göras på åtminstone tre olika, godtyckligt valda punkter på golvet, och U1 resp U2 skall anses utgöra medelvärdet av de uppmätta spänningarna.